Un jove de 30 anys i veí de Teo (A Coruña) està sent investigat per fer-se passar per policia local a A Bola (Ourense). El jove va arribar fins i tot a presentar-se uniformat i amb pistola en una comissaria d'un altre municipi per oferir una col·laboració entre ambdues localitats. El seu 'frau' recorda inevitablement a les entremaliadures del Pequeño Nicolás, fals agent secret del CNI que es feia passar, exitosament, per un amic de Soraya Saenz de Santamaría, del Rei el Senyor Juan Carlos o fins i tot pel fillol de José María Aznar.

El consistori el va fitxar com agent de Protecció Civil

L'engany va arrencar fa dues setmanes. L'home va presentar-se a l'ajuntament de A Bola i va sol·licitar una feina com a policia, relata Nius. El jove va mostrar-se molt compromès per la causa: va assegurar que treballaria tres dies a la setmana gratis, com a voluntari, perquè aquesta tasca el faria sumar punts en una futura oposició.

Pistola - Pixabay

Infiltrat com a policia Local / (Arxiu) Pixabay

L'Ajuntament va acceptar que el jove treballés a les forces de l'ordre de la localitat, però no com a policia, sinó com a membre de Protecció Civil. Li van donar un cotxe i li van ensenyar quines eren les fronteres de l'ajuntament.

Portava una pistola i va proposar pactes

L'ambició del jove va acabar per descobrir la seva mala praxi. Primer, va ser enxampat sobrepassant els límits territorials, treballant a la veïna localitat de Celanova. Allà, amb tota naturalitat -a l'estil Pequeño Nicolás- va anar a la comissaria de la Policia Local i va presentar-se davant dels municipals com "agent d'A Bola".

Petit Nicolás / Instagram

Pequeño Nicolás / Instagram

El jove infiltrat els va dir als treballadors de la comissaria de Celanova que havia començat a treballar fa poc temps com a auxiliar i que li agradaria que existís una col·laboració entre les forces d'ambdues localitats, pel bé de la regió. Portava un uniforme de policia local amb l'emblema de l'Ajuntament d'A Bola i, a més, portava una pistola.

Cal cuidar tots els detalls

Lliçó número 1 per infiltrar-se i no ser descobert: cuidar els detalls. Els agents van sospitar del nostre protagonista per diverses raons. La primera, perquè va arribar en cotxe de Protecció Civil. I la segona, perquè a A Bola, un municipi que no arriba als 1.500 habitants, no hi ha Policia Local, recull Nius. Com era possible que tinguessin un auxiliar?

Tot feia pensar que aquest home era un impostor i els agents de Celanova van alertar llavors l'Acadèmia Gallega de Seguretat Pública -que gestiona les llicències policials-. L'Acadèmia va assegurar que aquesta persona no va formar part de cap dels seus programes de formació.

Però, i l'uniforme? La Guàrdia Civil ha iniciat una investigació per aclarir com va aconseguir-lo, entre altres coses. Se sap que ell mateix va anar a recollir-lo a l'Acadèmia. Però l'agència no s'explica el succeït: assegura que el jove mancava del document necessari per rebre l'uniforme i que va haver de lliurar una documentació falsa. La pistola, que a ulls dels altres semblava real, va resultar ser d'aire comprimit.

El jove s'ha negat a declarar i està sent investigat per dos presumptes delictes: usurpació de funcions públiques i falsedat documental.