Un matrimoni de Vigo acumula 44.000 euros en multes perquè es neguen a enderrocar el seu habitatge. Fa més de deu anys que lluiten als jutjats per salvar casa seva.

Una parella a l'atur

Josefa Bouzón i Gonzalo Cerezo viuen de la terra i argumenten que mai podran pagar la quantitat de diners que els demanen.

Ella era cuinera a una casa rural  i va quedar sense feina arran de la pandèmia, la seva última nòmina i la hipoteca van ser embargades per les multes.

Aquest mes rep l'última prestació de 550 euros. Ell era operari municipal del municipi de Soutomaior i començarà a rebre una pensió de 420 euros. "Estem asfixiats, així no es pot viure", declara Josefa a La Voz de Galicia.

Tot va començar l'any 2009, quan la parella va construir sense llicència una tercera planta al seu habitatge.

A la planta baixa emmagatzemen les eines i maquinària per cultivar la terra. Vivien a la primera planta i els hi faltava espai.

Derribo edificio / Wikimedia Commons

Acumulen 44.000 euros en multes per negar-se a enderrocar casa seva / Wikimedia Commons

Un veí va denunciar les obres i l'arquitecta municipal va fotografiar la irregularitat des de la via pública, en una imatge on no s'apreciava la planta baixa.

Semblava una casa de dues plantes sense terminar i l'Agència de Protecció de la Legalitat Urbanística (APLU) va entendre que era una construcció il·legal sense acabar, ordenant l'enderrocament de tot l'edifici.

Deuen 44.000 euros en multes

Des de llavors, la parella ha rebut sancions que acumulen 44.000 euros. La primera va ser de 1.000 euros, la segona de 2.000, la tercera de 4.000, la quarta de 8.000 i les tres següents de 10.000 euros cadascuna. L'última va arribar al setembre de l'any passat.

Argumenten que, després de l'enderrocament de l'última planta, que es va resoldre als jutjats, l'habitatge compleix tots els paràmetres de l'ordenança, i que no són capaços de fer front a les multes.

L'Agència de Protecció de la Legalitat Urbanística, no obstant això, exigeix l'enderrocament de tot l'edifici, que es va construir el 1998.