Molts governs han optat per controlar el consum de substàncies nocives per a la salut als productes que es venen a les botigues. Alguns països han optat per assenyalar als envasos els que tenen excés de sal o molts greixos, d'altres directament han retirat del mercat alguns d'ells. Ara a Espanya es fa un pas important i polèmic en aquest sentit amb l'arribada de la nova normativa relacionada amb la quantitat de sal al pa.

Des de dijous passat, 1 d'abril, va entrar en vigor la nova norma de qualitat del pa per la qual ara és obligatori fixar un límit màxim de contingut de sal al pa comú, la qual cosa contribuirà de forma decisiva a la menor ingesta de sal de la població.

En concret, s'estableix un límit màxim de contingut en sal permès al pa comú, com a producte acabat, d'1,31 grams per 100 grams de pa (13,1 g de sal per quilogram de pa o el corresponent 0,52 g de sodi per 100 g de pa) si s'analitza mitjançant determinació de clorurs o d'1,66 grams de sal per 100 grams de pa (16,6 g de sal per quilogram de pa o el corresponent 0,66 g de sodi per 100 g de pa), si s'analitza mitjançant determinació de sodi total.

El pa contenia una gran quantitat de sal

I és que, el pa constitueix una de les fonts més importants d'aportació de sal (19% del total del sodi ingerit), seguida del pernil, embotit i carns freda. En els nens, són aquests mateixos aliments els responsables més grans de la ingesta de sodi, si bé el pa passa a ocupar un segon lloc.

Així mateix, la normativa contempla requisits més estrictes per considerar un pa integral, exigint-se que el cent per cent de la farina feta servir sigui integral. Per a aquells pans integrals o d'altres cereals que no estiguin elaborats de forma exclusiva amb aquest tipus de farines, s'haurà d'indicar el percentatge de farina en l'etiquetatge.

Barra de pa EP (2)

Barres de pa / Europa Press

També àmplia la definició de 'pa comú' incloent pans elaborats amb farines integrals o que incorporen segó de cereals, el consum del qual és altament recomanat perquè aporta més qualitat nutricional per la seva elevada aportació de fibra.

També hi ha canvis en la definició de 'massa mare'

Una altra de les novetats consisteix a concretar la definició de massa mare, que es preserva a un tipus d'elaboració que limita l'ús de llevats industrials i s'estableixen els requisits per utilitzar la denominació 'elaborat amb massa mare'.

També es defineix l'elaboració artesana del pa, en qui ha de prioritzar el factor humà davant el mecànic i els requisits que s'han de complir per poder incloure aquesta menció en l'etiquetatge dels productes. En el cas de pa d'altres cereals, també s'inclouen requisits més estrictes, establint-se per exemple per al pa de sègol que sigui elaborat només amb aquest tipus de farina. També es defineix el pa multicereal.

Finalment, es garanteix un alt nivell de qualitat dels productes i millora la informació que reben els consumidors, aclarint les denominacions de venda, així com la resta d'informació voluntària que poden utilitzar els operadors.