La Filomena se'n va però la neu i el fred es queden! Els espectaculars gruixos de neu acumulats a gran part del país trigaran dies en desaparèixer i, per tant, complicaran la vida a molts habitants, sobretot de les comarques de Tarragona i d'algunes de Lleida.

Filomena: Més de mig metre de neu en cotes baixes

La nevada ha deixat gruixos de 60 centímetres a Horta de Sant Joan, 56 a Arnes i 50 a la Fatarella (Terra Alta), 60 cm a Prades (Baix Camp) on s'ha registrat la tercera nevada més forta dels últims 50 anys, 50 a Falset (Priorat) i 40 a la Palma d'Ebre (Ribera d'Ebre) on han viscut la segona nevada més forta de l'últim mig segle.

Nieve Miravet / José Antonio Balart

El temporal Filomena ha deixat gruixos de neu espectaculars en pobles com Miravet, situat a només 25 metres d'altitud / José Antonio Balart

Falset intenta recuperar la normalitat

Una de les comarques més castigades pel temporal ha estat el Priorat. Aquest dilluns, els veïns de Falset intenten recuperar la normalitat però no ho tenen fàcil perquè hi ha més de mig metre de neu en alguns carrers del p0ble. Els que tenien els cotxes aparcats al carrer tenen feina a recuperar-los perquè se'ls han trobat completament colgats per un espectacular gruix de neu.

Nevada histórica en Falset, temporal Filomena / Foto: Roger Segura ACN

Dos veïns de Falset intenten recuperar el seu cotxe aquest dilluns després de trobar-lo completament colgat de neu / Roger Segura_ACN

Preocupats per la neu acumulada en balcons i teulades

Els veïns i la brigada municipal s'afanyen a netejar els carrers i els accessos a les cases i als comerços, i a espargir sal arreu, mentre molts conductors intenten desenterrar els vehicles que han quedat colgats per la nevada. L'alcalde, Carlos Brull, explica que es trigarà dies a recuperar la normalitat i que els preocupen el gel i la gran acumulació de neu en balcons i teulades, que ja ha esfondrat una nau al polígon. Brull també ha demanat al Govern que actuï per evitar que, en cas de futures inclemències meteorològiques, tornin a quedar-se sense llum i pràcticament aïllats.

S'escalfen en iglús o als cotxes

De fet, en alguns pobles del sud de Catalunya i del centre de la península ibèrica s'està vivint una situació desesperada. Hores i, en alguns casos, dies sense llum, aigua calenta ni calefacció. I... colgats per la neu del temporal Filomena i a les portes d'una terrible i llarga onada de fred. Això fa que algunes famílies s'escalfin al cotxe i fins i tot s'ha vist algun iglú en alguns pobles del sud de Lleida.

Nevada histórica en Falset (Priorat) / Roger Segura_ACN

Els terribles gruixos de neu quedaran congelats per l'onada de fred i complicaran el retorn a la normalitat / Roger Segura_ACN

Es manté l'alerta pel fred, el gel i el fort onatge

La borrasca Filomena se n'ha anat i aquests dies serà notícia el fred amb temperatures molt més baixes de nit i matinada. Així, els propers dies ens despertarem amb temperatures d'entre -4 i -8ºC a moltes comarques. Això mantindrà intacta la neu acumulada que no s'hagi retirat i, de fet, les plaques de gel convertiran moltes carreteres en autèntiques pistes de patinatge.

Atenció, també, amb el temporal marítim que continua afectant de ple tota la costa catalana amb espectaculars onades.

Boira gebradora: sota zero tot el dia

Durant el dia, les temperatures màximes més altes no passaran dels 8 o 10ºC a la costa i al prelitoral. Atenció, però, perquè en algunes planes interiors l'ambient serà gèlid les 24 hores del dia per culpa de la boira persistent i gebradora. Així, a molts pobles i ciutats del sud de les comarques de Lleida les temperatures màximes oscil·laran entre els -1ºC i els 2 o 3ºC.

A gran part de Catalunya els propers dies seran força assolellats tot i la presència d'intervals de núvols prims que, a estones, enteranyinaran el cel. No plourà ni nevarà! L'ambient diürn serà un pèl més suau a mesura que avanci la setmana però compte perquè les nits es mantindran gèlides.

Madrid, col·lapsat per la nevada històrica

La situació és encara més complicada a l'interior de la península ibèrica. A Madrid, per exemple, la nevada històrica continua col·lapsant la capital. L'0nada de fred amb temperatures de -8ºC o -10ºC congelaran els espectaculars tous de neu acumulats i serà gairebé impossible fer vida normal fins la setmana que ve. Encara hi ha centenars de cotxes 'tirats' a la carretera.

Coches atrapados borrasca Filomena Madrid / EFE

Centenars de cotxes continuen 'tirats' a les carreteres de Madrid / EFE

En general, els propers dies farà sol a pràcticament tot Espanya excepte a les planes interiors on la boira persistent i gebradora complicarà encara més les coses. Una altra excepció la trobem a les Canàries on els núvols seran abundants amb xàfecs dispersos. A partir de dijous també es taparà el cel i plourà o nevarà a Galícia i a tot el Cantàbric.