Nova York (Estats Units) prohibeix la venda de llaunes d'esprai de nata muntada a menors de 21 anys per evitar que l'utilitzin com a narcòtic, ja que conté òxid de nitrogen, conegut més popularment com "el gas del riure". A partir d'avui mateix, els menors hauran d'ensenyar el document d'identitat per poder comprar-los, de la mateixa manera que ja passa amb les begudes alcohòliques i el tabac. Segons informa la premsa local, la llei ja va ser aprovada l'any 2021, però no entra en vigor fins avui. Ara, tothom qui vengui esprais de nata muntada a menors de 21 anys s'enfronta a una multa de 250 dòlars, 500 si és reincident.

Va ser el senador demòcrata per Nova York, Joseph Addabbo, el principal impulsor d'aquesta nova llei després de comprovar que un ús irregular d'aquest gas per part dels adolescents està molt extens.

Què és l'òxid de nitrogen?

L'òxid de nitrogen, també conegut com "el gas del riure" no és il·legal. De fet, s'introdueix en els esprais de nata per conservar la seva consistència. Tanmateix, les autoritats de Nova York s'han adonat que aquest gas pot ser extret per separat i si s'inhala, pot proporcionar una sensació d'eufòria de curta durada. En definitiva, es pot fer servir com una droga. El perill que comporta el "gas del riure" és que si s'utilitza de manera recurrent pot provocar baixades de tensió, desmais, pèrdues de memòria i, fins i tot, psicosi.

També, l'òxid de nitrogen, que presenta una olor dolça, s'usa en petites quantitats com anestèsia per operacions realitzades per dentistes o també per finalitats industrials, com rebosteria o estètica.

Casos a Espanya

Els Estats Units no són l'únic país que s'enfronta a aquesta "moda" tan perillosa. De fet, a Espanya, la Policia Nacional ja va alertar del perill associat a l'òxid de nitrogen després de produir-se dos accidents greus a Marbella (Màlaga). Dos joves van inhalar aquesta substància i van resultar ferits en saltar al buit des d'un pont.

Una moda molt perillosa entre els joves

La Policia Nacional observa que els últims anys cada vegada és més freqüent l'ús del "gas del riure" entre els joves, sobretot en festes, ja que és relativament barat —entre tres i cinc euros la dosi—. En aspirar aquest gas, la persona obté una sensació d'embriaguesa, alegria o atordiment. El cos de policia alerta que l'ús d'aquesta substància pot produir lesions i alteracions en el sistema nerviós, fet que afecta negativament en l'organisme i que ens pot conduir a realitzar accions perilloses.