La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització criminal dedicada al robatori i a la revenda de fars de cotxes que s'han embutxacat més d'un milió d'euros durant els darrers dos anys. Els lladres, el líder dels quals era un treballador d'una multinacional de Jaén, adquirien el material amb la seva ajuda i la revenien en una empresa de recanvis d'il·luminació de Barcelona. La investigació va arrencar a finals de l'any 2022, quan els propietaris de la fàbrica de Jaén van denunciar que havien detectat una sèrie de furts durant el transport de les mercaderies

Estirant el fil, els agents van detectar que dos dels empleats d'aquesta empresa, que feien tasques de manipulació i transport a l'interior de les instal·lacions, aprofitaven el seu lloc de treball per robar part de la càrrega. A finals de gener del 2023 els van poder enxampar amb les mans al plat mentre traspassaven quatre palets plens de fars de cotxe a un camió llogat per portar-lo tot a Barcelona. Gràcies a la seva detenció, van descobrir que la trama anava més enllà, i van localitzar també al responsable de l'empresa de la capital catalana. 

Robaven els fars a demanda 

La manera de fer d'aquesta màfia era la següent: el responsable de Barcelona feia una comanda dels tipus de fars que volia, així com les marques i els models dels cotxes pels quals els necessitava. D'aquesta manera, els integrants de l'organització planificaven la càrrega dels camions, aprofitant els torns amb menys treballadors per fer els robatoris. Les peces d'il·luminació robades les emmagatzemaven en una nau, propietat d'un dels membres, fins que acumulaven prou material per fer l'enviament. Llavors era quan l'home de Barcelona es traslladava fins al lloc amb una furgoneta o un camió de lloguer per recollir la mercaderia. 

Per fer els pagaments, els diners tornaven a Jaén amagats a l'interior d'un far defectuós, on amagaven fins a 10.000 euros en bitllets de 50. Amb tots els indicis recopilats, la Guàrdia Civil va procedir a la detenció de quatre persones més, efectuant en total sis arrestos pels delictes de furt continuat, pertinença a organització criminal i falsedat documental.