La NASA adverteix el pas d’un asteroide gegant per davant de la Terra avui dijous 28 d’abril. L'objecte espacial, amb un diàmetre d’entre 350 i 780 metres, s'acosta a la Terra a una distància de 3,2 milions de quilòmetres, en una de les aproximacions més properes d’un cos d’aquestes dimensions al nostre planeta.

El Center for Near Earth Object Studies (CNEOS) de la NASA ha batejat l’asteroide amb el nom de 2008 AG33. El mateix centre calcula que l’asteroide entrarà en òrbita amb el nostre planeta a una velocitat de 37.400 quilòmetres per hora passat el migdia d’aquest dijous 28 d’abril.

L’asteroide 2008 AG33 és potencialment perillós

Malgrat l’alerta inicial, tant la NASA com el CNEOS esclareixen que l’asteroide no presenta risc d’impactar sobre la Terra. No obstant això, el 2008 AG33 és, efectivament, un dels objectes espacials de major mida que més s’hauria apropat a l’òrbita del nostre planeta. En el cas d’assolir la mida màxima de 780 metres de diàmetre, l’asteroide tindria una mida equivalent a dues torres Empire State, o cinc Torres Mapfre i Hotel Arts.

El CNEOS cataloga l’asteroide com a “potencialment perillós” a causa de la mida de l'objecte espacial. Segons la institució, tots aquells cossos espacials amb un diàmetre major a 140 metres que s'apropin a menys de 7,5 milions de quilòmetres de l'òrbita de la Terra rebran aquesta catalogació de "possible amenaça", per tal d'evaluar millor el risc d'impacte existent. Amb l'objectiu de protegir el planeta davant de possibles impactes d'asteroides, la NASA va constituir la Planetary Defense Coordination Office (PDCO) el gener de l'any 2016. 

L’asteroide es va descobrir per primera vegada l’any 2008

L’observatori de Mount Lemmon (Arizona, Estats Units) va descobrir l’asteroide per primera vegada el 12 de gener de l’any 2008. Des d’aleshores, el cos espacial ha passat prop de la Terra en dues ocasions: la primera l’any 2015, i la segona aquest dijous 28 d’abril. Es pot observar l’aproximació que realitza l’asteroide vers el planeta Terra a través de la pàgina web oficial del Jet Propulsion Laboratory (JPL) de l’Institut Tecnològic de Califòrnia.

NASA Orbita Terra Asteroide 2008AG33 JPL
L'òrbita de la Terra i la de l'asteoride 2008 AG33 (JPL, NASA)

S’esperen 5 aproximacions d’asteroides abans de maig

El JPL també alerta en la seva pàgina de fins a 5 asteroides aproximant-se a la Terra en els pròxims dies, concretament entre el 28 d’abril i l’1 de maig. Aquests asteroides, no obstant això, presenten una mida molt més petita que el 2008 AG33, i una major distància respecte del planeta Terra. De fet, d’aquestes properes aproximacions, el cos espacial més gran (a banda del 2008 AG33) té una mida aproximada de 27 metres.