Apreta la calor. Aquest cap de setmana una forta calorada assetja Catalunya i la resta de la península i la temptació existeix. Primer: Està prohibit conduir amb xancletes? Segon: Si t'enxampen, et multen? De quant estem parlant? La Direcció General de Tràfic (DGT) ha aclarit aquests punts per conduir amb protecció i amb la major informació possible.

Mig milió de conductors condueixen descalços

Mig milió de conductors condueixen descalços en moltes ocasions i uns 800.000 diuen posar-se al volant habitualment calçant xancletes, segons l'informe sobre ús del calçat durant la conducció elaborat per Reial Automòbil Club d'Espanya (RACE), que inclou una enquesta a més de mil conductors.

En la mesura que és millor prevenir que curar, t'avancem el veredicte: rotundament prohibit. Calçat de recanvi al cotxe ja, recomanen. "Conduir amb un calçat no adequat és un dels grans riscos a l'hora de posar-se al volant, i és una conducta que augmenta considerablement en les vacances, ja que són molts els conductors temptats de desplaçar-se en xancletes i fins i tot descalços en els trajectes curts d'estiu", afirmen els autors d'aquest informe.

Mossos Trànsit

Mossos d'esquadra / Cedida

Bé, la seguretat el primer. Però ara anem als números, de quant estem parlant.

Multes per conduir sense el calçat adequat

Al Reglament General de Circulació (RGC) no hi ha normes específiques sobre el calçat a la conducció, i no és sancionable en si mateixa la conducció amb un tipus de calçat concret (xancletes, per exemple). Però no us il·lusioneu.

Si un agent de l'autoritat entén que l'esmentat calçat afecta a la seguretat a la conducció (no permet manejar bé els pedals, per exemple) aquesta conducta pot ser sancionable, amb una quantia de fins a 80 euros. Amb 80 euros et compres moltes xancletes.

Aquesta sanció respon a l'obligació del conductor de garantir-se llibertat de moviments al vehicle i evitar interferències en una conducció segura. Són variis els articles del RGC que es refereixen a ella.

Quin calçat has d'utilitzar?

El Reial Automòbil Club d'Espanya (RACE) aconsella utilitzar un calçat adequat durant la conducció per evitar qualsevol risc d'accident, amb aquestes tres recomanacions generals per a tots els conductors.

Primera. Utilitzar sempre un calçat que vagi bé subjecte al peu mentre condueix, per transmetre correctament la força als pedals i evita que es rellisqui.

Segona. Un calçat adequat és aquell que proporcioni una bona adherència entre el peu i els pedals, no tingui elements susceptibles d'enganxar-se i no sigui massa gran ni massa pesat.

Tercera. Si necessiteu un calçat específic que no és el més adequat per conduir, com per exemple xancletes, talons alts o botes de muntanya, porteu-lo en una bossa al maleter, mai en l'habitacle, i condueixi amb un calçat més idoni per a la conducció.