La filial de França de la companyia sueca Ikea va ha estat multada aquest dimarts amb un milió d'euros per un tribunal francès per espiar els seus treballadors, en un cas que es remunta a 2012.

Dades personals de centenars de treballadors

El cas es remunta a un període en què Ikea França va recollir entre 2009 i 2012 dades personals de centenars dels seus treballadors "per mitjans fraudulents, deslleials, il·lícits, de forma habitual", assenyala la sentència, a la què ha tingut accés Efe.

L'assumpte va esclatar el maig de 2012, quan la companyia va acomiadar diversos responsables administratius a França després de descobrir un sistema per obtenir i emmagatzemar dades i antecedents dels seus empleats.

ikea Catalogo

Ikea / Arxiu

El llavors responsable de seguretat de l'empresa a França, Jean-François Paris, va confessar poc després a la premsa que es recollien aquestes dades a través de diverses empreses privades, encara que va assegurar que aquesta pràctica era habitual en les filials d'altres països.

Dos anys de presó per al director general

A més, l'antic director general d'Ikea a França, Jean-Louis Baillot, va ser condemnat a dos anys de presó, malgrat que van ser suspesos, i a una multa de 50.000 euros pel Tribunal Correccional de Versalles.

Uns altres deu antics empleats o directius de la firma van ser sentenciats a penes menors de presó, que també van quedar suspeses, així com a sancions econòmiques més lleus, mentre que dos més van ser absolts.

Ikea Francia va declarar a Efe que "sempre va condemnar amb fermesa aquests fets antics" i va recordar que des de 2012 es va excusar per aquests fets i va posar en marxa mesures perquè aquestes pràctiques "no poguéssin reproduir-se".