La detenció de quatre agents dels Mossos d’Esquadra ha sorprès l’opinió pública aquest matí. Després d’una investigació de l’Àrea d’Investigació Interna (AII) de la Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos, es va detenir aquest dijous a quatre policies, un d’ells en excedència voluntària del cos, acusats dels delictes de suborn, realització arbitrària del propi dret, robatori amb força i revelació de secrets. Durant el matí s’han anat coneixent més detalls.

Un dels arrestats és Marc Fortiana, un exagent dels Mossos d’Esquadra, que estava destinat a l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de la policia catalana, que ara dirigeix l’empresa de seguretat privada Double Group. Els investigadors, sota la tutela del jutjat d’instrucció número 1 de Rubí també va escorcollar la seu de la seva empresa, a Barcelona.

Agents antiavalots entre els detinguts

Els altres tres arrestats són agents de l’ARRO de la regió Metropolitana Nord i agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana de Santa Perpètua de la Mogoda, segons ha pogut saber ElCaso.cat

Està previst que els quatre detinguts passin a disposició del jutge aquest mateix divendres a la tarda, a Rubí, si bé els investigadors de la policia catalana han assegurat que la investigació encara està oberta i no es descarta que durant les properes hores o els propers dies es puguin fer noves detencions relacionades amb l’entramat que havien creat els agents arrestats i que envolten la figura de Fortiana, també exbomber i director de seguretat. Se'ls hi ha obert un expedient i han quedat suspesos de manera cautelar tres d'ells, els que estan en actiu.

A més dels agents arrestats també hi ha dos detinguts més, no són mossos ni estan relacionats amb l'empresa de Marc Fortiana. 

Reclutava agents dels Mossos en actiu com escortes

Les investigacions de l’AII es va iniciar fa més d’un any per irregularitats que feia l’empresa que lidera l’agent en excedència, que es dedica a la seguretat privada i també a la protecció de persones VIP en les seves visites a Catalunya o viatges de Leo Messi a Egipte.

Per aquestes feines, segons els investigadors, havia contractat, alguns cops de manera no legal, agents o exagents del cos dels Mossos d’Esquadra. Cal recordar que els funcionaris de la policia catalana tenen incompatibilitat en oferir serveis de seguretat fora de la seva jornada laboral i més fer-ho amb l’ús de la seva arma reglamentària, propietat de la Generalitat de Catalunya.

Control ARRO Mossos d'Esquadra / ACN

Imatge d'arxiu d'agents dels Mossos d'Esquadra de l'ARRO / ACN

Després de ser arrestats, la DAI també ha comunicat als quatre agents que han obert expedients informatius per aclarir, a escala administrativa, les sancions que es poden despendre de les seves accions. El procés queda paralitzat a l’espera que es resolgui la seva situació judicial.

Entre els delictes que imputen als acusats hi ha el de realització arbitrària del propi dret que és un delicte inusual, però que implica, per exemple, com en el cas dels agents detinguts, cobrar un deute fent-se amb béns del deutor amb violència o intimidació.

Segons detalla La Vanguardia, de fonts de la investigació, Marc Fortiana, presumptament, va segrestar i robar a un home que li devia diners per l’impagament d’una feina de protecció. La víctima rebia amenaces per part d’un tercer i va decidir demanar protecció a l’empresa Double Group, que va organitzar-li la protecció, fins que l’home va deixar de pagar. Però no només això, la víctima va demanar un préstec personal a Marc Fortiana, que tampoc va pagar.

Segrestats i robats per cobrar un deute

Cansat del deute, i segons asseguren els investigadors dels Mossos, es va presentar a la finca de la víctima i va retenir contra la seva voluntat l’home i la seva parella. Allà els hi va robar joies per saldar el deute que tenien amb ell, per això també els acusen de robatori amb força i suborn.

Segons el mateix mitjà, Fortiana també va negociar amb la seva parella, agent de l’ARRO dels Mossos, que es presentessin amb la furgoneta policial a la finca on tenia la parella retinguda per aconseguir fer-los més temor.

Més irregularitats

Els Mossos d’Esquadra no han donat l’operació per tancada i mantenen oberta la investigació i també la possibilitat de fer més detinguts amb relació a l’empresa de seguretat privada Double Group -la pàgina web de la companyia va ser desactivada ahir a la nit- i les possibles irregularitats de Marc Fortiana, l’exARRO presumpte cap de l’entramat delictiu