Sis persones han mort aquest diumenge en una operació realitzada per la Policia en una favela de Rio de Janeiro, que segons les autoritats pretenia capturar els membres d'una banda dedicada a robar càrregues de camions.

L'operació "ha acabat amb quatre delinqüents presos, sis delinqüents morts i sis pistoles, una granada, automòbils i drogues confiscats pels agents," ha informat la Policia Militaritzada de l'estat de Rio de Janeiro en un breu comunicat.

Els fets han passat a la regió coneguda com Chapadão, un conjunt de faveles situat a la zona nord de Rio de Janeiro, i d'acord amb els testimonis recollits per la premsa local va començar per la matinada, quan els agents van irrompre en una festa que se celebrava al mig d'una plaça.

La policia clava un cop a l'organització 'Comando Vermelho'

El major Iván Blaz més, portaveu de la Policia Militaritzada, ha admès que els "enfrontaments" van començar enmig d'aquesta festa, en la qual "estaven alguns delinqüents" buscats, que "van confrontar" a les autoritats, la qual cosa "va motivar la necessitat d'una intervenció".

D'acord amb la Policia, la zona on van passar els fets és dominada per l'anomenat Comando Vermelho, una organització il·legal dedicada al tràfic de drogues a la qual s'han aliat algunes bandes que es dediquen a assaltar camions amb diversos tipus de mercaderies.

La violència de la Policia a Rio de Janeiro, denunciada per grups de drets humans, preocupa fins i tot el Tribunal Suprem del Brasil, que ha situat les autoritats d'aquest estat a presentar un pla per reduir les morts i els abusos en les seves operacions.

Segons estadístiques oficials, els policies responen per gairebé la quarta part dels homicidis registrats a Rio de Janeiro. L'any passat, el total d'homicidis en aquest estat va caure un 8%, des de 3.544 el 2020 fins a 3.245 el 2021, mentre que les morts de civils en mans de policies van pujar un 12% i en van sumar 1.298.

Més víctimes al Brasil: mor per queixar-se del soroll d'una festa

Un jove indígena de l'ètnia pataxó va morir tirotejat en l'estat brasiler de Bahía (nord-est) després de queixar-se del soroll d'una festa privada que se celebrava a la zona on viu la seva comunitat, van confirmar aquest dimarts fonts oficials.

El succés va ocórrer dilluns a la matinada a la localitat de Ponta Grande, segons va informar la Policia Civil de Badia, que ja va identificar el sospitós que va acabar amb la vida de Vitor Braz de Souza i ara intenta donar amb el seu parador. La víctima tenia 22 anys i vivia en una regió habitada històricament pel poble pataxó, que des de fa anys demana a les autoritats brasileres que concedeixin al territori l'estatus de reserva indígena.

Dilluns a la matinada, Braz de Souza, incomodat amb la bullícia de la festa funk que se celebrava a prop de la seva casa, va demanar als organitzadors de l'anomenada "Sigilo Fest" que baixessin el so, ja que la seva esposa encara estava convalescent del part del seu fill de 30 dies. Poc després, va ser tirotejat per l'esquena i una de les bales va impactar al seu coll, segons va assenyalar a les xarxes socials la líder indígena Thyara Pataxó, que viu en la mateixa comunitat.