Un nen de set anys va morir el passat 13 d'agost després de contreure una "devastadora" infecció al cervell provocada per una ameba, un microbi viu unicel·lular anomenat 'Naegleria fowleri' segons el seu nom científic i conegut popularment com l'ameba 'menja cervells​'. Va ocórrer al comtat de Tehama, ubicat en l'estat de Califòrnia (Estats Units).

Mort per ameba 'comecerebros'

Una infecció coneguda pel nom de meningoencefalitis amebiana primària (PAM) va acabar amb la vida del menor. El noi, identificat com David Pruitt, va ser ingressat en un hospital de Califòrnia el 30 de juliol després d'experimentar malestar i mal de cap. Al centre els sanitaris li van posar un suport vital a causa de la inflamació que el seu cervell estava patint però no van poder salvar-li la vida.

Aigua estancada / Flickr

Aigua estancada / Flickr

L'ameba "es troba en aigua dolça temperada de llacs, rius o aigües termals, així com a la terra", segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties del departament de Salut dels Estats Units (CDC).

La letalitat d'aquest paràsit que habita en ambients càlids d'aigua dolça és del 95%. En qualsevol cas, la possibilitat de contaminar-se amb l'ameba és bastant remota.

En efecte, segons han confirmat els pares de Pruitt, el noi va nedar en un llac abans d'haver-se encomanat de l'ameba 'menja cervells'. La manera de contaminar-se amb aquest paràsit és via aèria a través del nas quan es neda o busseja en aquest tipus de llocs.

Els símptomes de la infecció

Inicialment pot causar mals de cap, febre, nàusees i vòmits. Tres o quatre dies després que comencin aquests símptomes la persona afectada empitjora i pot experimentar convulsions, pèrdua de l'equilibri i del control corporal, deliris, confusió, comportament anormal i fins i tot coma irreversible i la mort.

Ameba 'comecerebros' / Cedida

Ameba 'menja cervells' / Cedida

Les persones que moren per la 'naegleria fowleri' solen fer-ho entre 7 i 10 dies després de la infecció.

De tota manera, malgrat ser un microorganisme que prolifera en multitud de zones, es coneixen molt pocs casos de contagi de l'ameba 'menja cervells'.