L'home sense llar que va rebre un tret d'un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Marjan C., el passat 21 de novembre de 2020, ha sortit de l'hospital després de més de quatre mesos ingressat.

Marjan, a qui va disparar un guàrdia urbà

De 43 anys i origen hongarès, la víctima va estar "en perill de mort" per una ferida de bala a l'abdomen, segons ha indicat el director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets, i finalment, aquest cap de setmana del 27 al 28 de març va ser donat d'alta de l'Hospital de Sant Pau.

Fonts de l'entitat, que va atendre l'home abans de l'incident i ha estat en contacte amb ell des d'aleshores, han indicat que l'home ha tornat al carrer després de rebutjar allotjar-se en un centre assistencial i està valorant presentar càrrecs contra l'agent.

Tiroteig Barcelona

Un guàrdia urbà de Barcelona va disparar dues vegades a un home sense llar al Passeig de Sant Joan per un presumpte atemptat contra l'autoritat / Cedida

Des de la Fundació Arrels esperen la decisió de la víctima, a qui s'ha assignat una advocada d'ofici, encara que no descarten denunciar a l'agent igualment si Marjan C. decidís no fer-ho.

En llibertat des de novembre

Paral·lelament, la Guàrdia Urbana va obrir diligències contra l'home per un presumpte delicte d'atemptat contra l'autoritat, pel qual l'home va romandre detingut i sota vigilància durant els primers dies que va estar ingressat a l'Hospital de Sant Pau.

Marjan, que tenia dues ordres de detenció emeses per dos jutjats d'Algesires, a Cadis, està en llibertat amb càrrecs des del 24 de novembre, tres dies després del tiroteig, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Un guàrdia urbà dispara a un sensesostre a Barcelona

Els fets van tenir lloc al Passeig de Sant Joan el 21 de novembre cap a les set de la tarda, quan el sensesostre es va apropar amb un ganivet de grans dimensions i "en actitud molt agressiva" als diversos agents de la Guàrdia Urbana que l'envoltaven, segons la versió policial.

 

Els agents municipals havien acudit al lloc després de diverses trucades dels veïns, que es queixaven de l'actitud de l'home.

Segons s'aprecia en el vídeo que va captar l'incident, Marjan es va apropar als policies i un d'ells va disparar dues vegades la seva arma, ferint-lo amb un dels trets.

"Era totalment innecessari"

El director d'Arrels ha negat que l'home fos agressiu amb els policies i ha afirmat que l'urbà "es va excedir a causa dels seus prejudicis contra les persones que viuen al carrer i va abordar de manera policial una situació que s'havia d'abordar de manera social".

"Aquests fets no haurien d'haver passat, era totalment innecessari", ha dit Busquets, que ha explicat que Marjan C. sempre es va mostrar pacífic amb els voluntaris de l'ONG i que, encara que no va voler acudir al centre de l'entitat, va mantenir una relació cordial amb ells.

L'agent no va ser apartat del cos i continua actiu

Segons fonts municipals, l'agent que va realitzar el tret no ha estat apartat del cos, encara que va deixar de treballar un temps en la via pública perquè se li va retirar l'arma, considerada una prova en el cas.

Ganivet Barcelona / Cedida

El relat policial assegura que l'home intentava atacar els agents amb un ganivet abans de rebre els trets per part de la Guàrdia Urbana / Cedida

La Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra van obrir una informació reservada a l'agent: "És un incident excepcional i és obligatori fer una revisió de protocols", va assegurar el tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle.

El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, va informar el 24 de novembre que l'atestat dels Mossos sobre l'actuació de la Guàrdia Urbana no incloïa "cap valoració" sobre si l'actuació era correcta o no.

Acció policial desproporcionada, segons Irídia

"Fa una recopilació de tots els elements probatoris significatius necessaris perquè el jutjat i la Fiscalia determinin", va explicar en una roda de premsa telemàtica en preguntar-se-li per l'atestat.

El codirector del Centre per la Defensa dels Drets Humans - Irídia, Andrés García Berrio, ha sostingut que l'agent "hauria d'estar retirat de funcions; no amb suspensió de feina i sou però sí amb una destinació diferent".

El centre va incloure el cas al seu 'Informe 2020 sobre violència institucional' destacant com a vulneració "que s'hagi utilitzat arma de foc en espai públic amb afectació una persona sense llar" i definint l'acció policial com desproporcionada.