María, una noia de 23 anys, va decidir interrompre el seu embaràs de forma legal en un hospital. Dies després de prendre la pastilla abortiva, va morir. L'autòpsia tracta d'esbrinar si va haver-hi una negligència mèdica.

Una noia mor després d'avortar a l'Argentina

María del Valle González López, coneguda com a Mari, era una estudiant universitària de 23 anys que el passat dimecres 7 d'abril va anar a l'hospital del seu municipi, l'Hospital Arturo Illia. El motiu de la consulta era la sol·licitud de la interrupció voluntària del seu embaràs.

Segons les dades publicades a mitjans locals, els sanitaris li van subministrar un protector d'estómac, un misoprostol, per després prendre la píndola que la faria avortar.

Dos dies després, el divendres, es va començar a trobar malament. L'endemà va ser ingressada a l'Hospital Perrupato de la ciutat de Mendoza i el diumenge va morir com a conseqüència, en principi, d'un quadre de septicèmia, una infecció sobtada de tot el cos a causa d'un focus infecciós dins el cos que deixa passar els gèrmens a la sang.

Possible negligència mèdica

"Tot apunta, en principi, a una mala praxi", ha informat el medi Mendoza Post basant-se fonts judicials consultades. 

María muerte aborto Argentina / Cedida

María va morir dies després de rebre un tractament mèdic per avortar voluntàriament a l'Argentina / Cedida

El fiscal Héctor Gustavo Rosas va iniciar una investigació per determinar les causes de la mort.

A més, es va requisar la història clínica del primer hospital a què la jove va assistir per avortar. En declaracions a mitjans de Mendoza, el fiscal explicava que "al principi no volien lliurar-nos la història clínica de la pacient, però després de molta insistència, van accedir".

L'anàlisi dels òrgans determinarà la causa de la mort de la Maria

La presumpta causa de la mort, la septicèmia, s'hauria iniciat amb un trastorn hemorràgic o coagulopatia, que podria tenir l'origen en les pastilles subministrades per a l'avortament

"Ens van dir que li van subministrar un comprimit per interrompre l'embaràs. Ara cal veure si aquesta pastilla no té alguna contraindicació o si la noia no tenia alguna altra malaltia de base que sigui incompatible amb aquest medicament, situació que ha de ser valorada pels metges", declara Rosas als mateixos mitjans.

Els resultats preliminars de l'autòpsia no van llançar informació que permetés dilucidar la causa de la mort, de manera que la Justícia va sol·licitar l'anàlisi de cada òrgan.

Amb el resultat d'aquestes proves individuals es podrà saber si hi va haver mala praxi i si l'atenció de la interrupció de l'embaràs va tenir algun vincle amb la mort.