Dos clans enfrontats des de 2014, amb una guerra amb més d'una seixantena de morts, que aquest dimarts va arribar, en forma d'extrema violència, amb una execució a plena llum del dia, a Barcelona, al centre de la capital de Catalunya. Una desena de trets, un d'ells encertadament al cap, van acabar amb la vida de Filipu Knežević, un home de 36 anys, nascut a Montenegro i considerat un dels sicaris del clan dels Kavački, un dels dos clans del tràfic internacional de cocaïna de Kotor, als Balcans, que estan enfrontats des de 2014, quan al País Valencià es va perdre un carregament de 200 quilos de droga que havia d'arribar al port de València.
Des de llavors, els enfrontaments entre els Kavački i els Škaljari —que abans d'això eren els mateixos, socis i amics, i que el nom el donen dos assentaments separats per un petit pujol al poble de Kotor— han deixat un reguer de sang per tot Europa, amb assassinats a plena llum del dia, execucions per marcar terreny i anar eliminant aquells que molesten o que han de pagar algun deute. No només persones relacionades directament amb els dos clans, també familiars, periodistes o persones properes. Però el crim del carrer del Consell de Cent, que encara s'està investigant i que no té cap detingut, no és el darrer.
Un altre crim, 24 hores després
No havien passat 24 hores que una ràfega de trets havia deixat el portal del número 200 del carrer del Consell de Cent ple de sang, que a Podgorica, la capital de Montenegro, moria tirotejat un altre dels Kavački. Es tracta d'Igor Nedović, un home que recentment havia canviat de bàndol. Va passar dels Škaljari als Kavački i algú, aquest dimecres, a trets, li va recordar que no havia estat una bona idea. Un missatge amb 15 trets, com el de Barcelona. Dues execucions en menys de 24 hores d'una guerra que, ara per ara, no sembla que tingui el final a tocar.
És un enfrontament que fa més de deu anys que dura, que ha deixat més de 60 morts i que no només pot arribar a fer trontollar la seguretat interna a Montenegro —independentitzat de Sèrbia des de 2006, i abans de l'antiga Iugoslàvia— sinó que també posa en joc la seguretat arreu d'Europa, on els seus membres s'hi passegen i es maten entre ells.
Encarregar l'execució de Knežević
Encara és aviat per aclarir què ha fet que ara s'hagi encarregat l'eliminació, a Barcelona, de Filipu Knežević. La investigació que lidera ara la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos de Barcelona, amb la col·laboració de la Policia Nacional espanyola, ho haurà d'intentar aclarir. Els Škaljari sembla que tenien motius per trobar i executar Knežević. L'any 2020, a Grècia, va participar, suposadament, en l'assassinat de dos membres del clan rival, Damira Hadzïca i Alana Kozara. El seu paper important en l'organització del seu clan també el convertia en un objectiu per als seus rivals. Vivia amagat en un pis i no consta activitat delictiva coneguda, fins ara, a casa nostra, si bé la policia espanyola sabia que era a l'Estat i estava en cerca i captura.
Els investigadors dels Mossos alerten que aquestes investigacions, quan els tentacles del crim organitzat internacional s'evidencien a casa nostra, es compliquen molt. S'han recollit empremtes de la zona des d'on es creu, per la reconstrucció balística de l'escena del crim, que el pistoler va disparar contra Knežević, i també s'estan repassant les imatges de les càmeres de seguretat del bloc del davant, que van gravar abans i després del crim. De moment, no consten detinguts de l'execució de Barcelona, que segueix sota secret de sumari, amb el magistrat que l'ha assumit cabrejat per tota la informació que s'ha difós les darreres hores sobre el crim.
El crim del carrer del Consell de Cent, però, no és el primer indici que aquests grups criminals operen també a Catalunya. L'any 2014, la disputa que arrenca l'enfrontament va ser, com hem explicat, a València. Diverses operacions policials i investigacions internacionals han situat alguns dels sicaris i líders de les dues organitzacions a casa nostra. El mes de febrer de 2025, la Policia Nacional va detenir a Barcelona i Lloret de Mar tres dels integrants del clan de Filipu Knežević, un d'ells, considerat de gran valor, Jaguar, principal líder d'una de les filials dels Kavački dedicada a cometre assassinats per encàrrec. Les operacions contra els membres d'aquests dos entramats s'han anat repetint, a Montenegro i també a l'Estat, des de 2014, a Catalunya, Màlaga i al País Valencià. Les dues organitzacions criminals, de gran poder i amb una capacitat demostrada de fer mal, tenen vincles amb altres grups mafiosos a Europa, i també a Sud-amèrica, des d'on, suposadament, exporten la cocaïna que després mouen, amb mà de ferro, i sense deixar-se de matar entre els dos clans enfrontats, per tot Europa.
Assassinats al mig del carrer
La fredor d'aquest crim amb regust balcànic al centre de la ciutat genera temor. Els veïns del carrer del Consell de Cent, on va ser assassinat, a plena llum del dia, Filipu Knežević, encara no es poden creure que un episodi d'aquesta guerra s'hagi produït al portal de casa seva. Fonts policials, alhora, també alerten que la presència del crim organitzat a Catalunya, un lloc on, pel temps i les connexions europees, se senten còmodes, genera, inevitablement, un increment de la violència que poden acabar pagant els autòctons, com a víctimes col·laterals d'aquests tirotejos al centre de Barcelona i al mig del carrer.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!