Cau un grup organitzat que es dedicava a cometre robatoris molt violents, centrant-se sobretot en cases aïllades d'urbanitzacions de les demarcacions de Barcelona i Girona. Un dispositiu conjunt dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional ha portat al desmantellament d'aquesta banda itinerant formada per vuit persones, cinc homes i tres dones, de nacionalitat xilena i edats compreses entre els 25 i els 36 anys, amb nombrosos antecedents i als quals se'ls acusa d'haver entrat per la força en 27 habitatges per endur-se joies, diners i altres objectes de valor. Després del seu arrest, el passat 24 de maig, els sospitosos van passar a disposició judicial, on es va decretar l'ingrés a la presó per a set membres del grup.
A inicis d'aquest any, la policia catalana va detectar un augment de robatoris en cases habitades situades en diverses urbanitzacions de tota Catalunya. Les primeres informacions van determinar que els autors de tots aquests robatoris pertanyien al mateix grup, i es va posar en marxa un dispositiu per determinar la seva identitat i localització. La banda actuava a les comarques de Bages, Anoia, Berguedà, Solsonès, Urgell i Pla d'Urgell, Pla d'Estany, Baix Llobregat, Conca de Barberà, Alt Penedès, el Lluçanès i Vallès Occidental; per desplaçar-se a les nombroses localitats on duien a terme la seva activitat delictiva feien servir cotxes de lloguer, i seleccionaven els immobles després d'unes intenses tasques de vigilància.
Ampli historial delictiu al seu país d'origen
Les perquisicions policials van determinar que aquest grup estava organitzat seguint una estructura de clan familiar femení, on les dones efectuaven els robatoris amb l'ajuda de les seves parelles sentimentals. A més, la banda constituïa el que es coneix com a "llança xilena", és a dir, un grup establert a Xile i amb un ampli historial de delinqüència a aquest país, des d'on viatgen a Europa per continuar amb la seva activitat, amb l'objectiu de, passat un temps, tornar al seu país havent adquirit un major estatus entre els clans criminals de la seva zona. En aquest sentit, les tasques estaven també repartides entre dones i homes: les primeres es dedicaven a vigilar l'entorn, mentre els altres accedien amb motxilles a l'interior de les cases, saltant els murs del pati i fent ús de palanques per forçar portes i finestres, d'on s'emportaven joies, diners i electrodomèstics.
Durant les investigacions, la policia catalana es va assabentar que, a banda d'actuar a Catalunya, havien comès quatre robatoris en domicilis de Santander, i un intent en un habitatge de Bilbao, la qual cosa va motivar la col·laboració amb la Policia Nacional. El seguiment dut a terme per ambdós cossos policials va portar a la detenció in fraganti de tres dels lladres, quan estaven robant en dues cases unifamiliars de Sant Fruitós de Bages. Després d'aquests arrestos van procedir amb l'entrada i registre de sis domicilis situats a Barcelona, Badalona, l'Hospitalet de Llobregat i Blanes, durant els quals van arrestar la resta dels membres i es van requisar diversos objectes que havien adquirit durant els robatoris, a més de documentació dels detinguts, així com els comprovants de l'enviament de més de 50.000 euros a Xile.