Botigues que estan obertes més hores que un rellotge i que serveixen, entre altres coses, per vendre de tot. Popularment conegudes com a pakis, botigues d'intendència que cada cop estan més esteses per tot Catalunya. Però qui hi ha darrere? Els Mossos han descobert com funcionava una màfia pakistanesa que controla supermercats Condis Exprés i establiments franquiciats d'altres marques de la comarca del Maresme i han pogut alliberar quatre persones que estaven segrestades en pisos controlats per la màfia i havien estat víctimes de tràfic de persones i han confirmat que onze més eren víctimes d'explotació laboral. S'han detingut sis persones, totes de nacionalitat pakistanesa, familiars i d'entre 30 i 40 anys, organització criminal, tràfic d’éssers humans, en la seva vessant d’explotació laboral, contra els drets dels ciutadans estrangers, contra els drets dels treballadors, falsificació documental i blanqueig de capitals. 

 

El mes de març de l’any passat la Unitat Central de Tràfic d’Éssers Humans de la DIC dels Mossos va tenir coneixement de l’existència d’una organització criminal ubicada principalment a la comarca del Maresme i liderada per un empresari, l’activitat principal del qual, consistia en l’explotació laboral de compatriotes seus en diversos supermercats. L’organització gestionava setze establiments comercials, que operaven com a franquícies de marques conegudes del sector, ubicats a diferents localitats de la demarcació a la zona del Maresme i la Selva.

Les víctimes treballaven en unes condicions pràcticament d’esclavitud, salaris baixos o inexistents, entorns insalubres, i s’allotjaven als soterranis dels mateixos supermercats on eren explotades, o dormien entre els passadissos dels locals.

Tancar el cercle de la màfia pakistanesa

Entre testimonis protegits i extreballadors es va poder anar tancant el cercle confirmant l’existència d’una organització criminal perfectament estructurada i organitzada. Els agents van identificar la gran majoria dels seus membres i van ubicar els establiments i empreses vinculades a aquests. 

El passat 21 de febrer els Mossos van explotar la investigació del cas Iluro i es van fer dotze inspeccions en supermercats de Badalona, Barcelona, Alella, Igualada, Sant Feliu de Guíxols, Pineda de Mar, Premià de Mar, Vallromanes, Montornès del Vallès, Caldes de Montbui, Santa Perpètua de Mogoda, Capellades i Santa Margarida de Montbui. En les inspeccions administratives es van identificar més d’una trentena de persones treballadores.

La família que liderava aquesta màfia pakistanesa regularitzava de manera irregular els treballadors i els posaven a treballar a les empreses, els supermercats, que estaven al seu nom. Les persones havien estat captades per la mateixa organització al país d’origen (Pakistan), i enganyats per algun membre de l’organització, iniciaven la ruta migratòria cap a Catalunya, per a entrar finalment de forma il·legal a Espanya. Un cop ja es trobaven a Catalunya, els captadors al país d’origen deixaven aquestes persones sota la tutela de les diferents organitzacions criminals de tràfic de persones.

Entren il·legalment per la ruta dels Balcans

Alguns dels testimonis van relatar que fins a arribar a Catalunya, van viatjar per diversos països d’Àsia fins a entrar a Europa via Turquia per a travessar posteriorment diversos països bàltics fins a arribar a Itàlia. Aquesta ruta és coneguda com a ruta dels Balcans, una de les rutes migratòries més comunes per accedir a països de la Unió Europea.