Els Mossos d’Esquadra han escorcollat les oficines de Reserva de la Tierra, una empresa vinícola de les Borges del Camp, al Baix Camp, per la sospita que falsificaven les etiquetes dels seus vins per fer-los per passar per ampolles de les DO Priorat, Terra Alta i Montsant, les tres denominacions més prestigioses del vi català. Sota la batuta del superjutge Diego Álvarez de Juan, del jutjat d’instrucció número 3 de Reus, la policia catalana va accedir a la seu de l’empresa per aclarir els fets investigats. 

El jutge i la policia creuen que els responsables d’aquesta companyia falsificaven les etiquetes per simular que els seus vins eren d’aquestes denominacions d’origen, sense el coneixement del Consell Regulador. Els responsables de Reserva de la Tierra estan acusats de delictes contra la propietat industrial, frau als consumidors, publicitat enganyosa i falsedat documental.

Les DO van notar l’estafa el mes de juliol

Les investigacions es van iniciar el mes de juliol arran de la denúncia dels Consells Reguladors de la DO Qualificada Priorat, de la DO Montsant i de la DO Terra Alta, que havien detectat la comercialització fraudulenta de vins per part de l’empresa de les Borges del Camp.

 

Els diferents Consells Reguladors sospitaven que distribuïen vins sense control i sense complir els requisits establerts, a banda de falsejar els distintius de garantia simulant que eren de les seves denominacions d’origen i van denunciar els fets als Mossos d’Esquadra.

Repetien numeracions: venien més vi DO del que tenien

Els agents de la Unitat de Consum de Mossos d’Esquadra van acreditar que l’empresa comercialitzava de forma legal vins d’aquestes denominacions d’origen, amb marques pròpies. En el cas de la DOQ Priorat i de la DO Montsant, els adquiria ja embotellats en cellers d’aquestes denominacions, mentre que en el cas de la DO Terra Alta, els embotellava a les seves instal·lacions, prèvia qualificació dels vins i assignació dels corresponents distintius de garantia.

De forma simultània, però, l’empresa imprimia distintius de garantia que imitaven els originals i amb les mateixes numeracions assignades, amb els quals presumptament envasava a les seves instal·lacions i comercialitzava de forma incontrolada i fraudulenta grans quantitats de vi.

Els investigadors van evidenciar que les numeracions originals dels distintius de garantia assignades pels diferents Consells Reguladors es repetien. En una de les actuacions es van intervenir 23 bobines, cadascuna amb 5.000 distintius de garantia, que tenien la mateixa numeració.

Més de tres milions de distintius de garantia falsos

En les entrades i escorcolls que van fer agents dels Mossos d’Esquadra a la seu de l’empresa, a les Borges del Camp, en van intervenir 3,2 milions de distintius de garantia falsos i s’han immobilitzat més de 750.000 ampolles de vi amb aquests distintius de garantia falsificats

Estafa vi 002

Imatges de les bobines d'etiquetes de DO falsificades de Reserva de la Tierra / CME

Dins la mateixa operació l’autoritat judicial ha ordenat a quatre cadenes de supermercats que aturin la distribució i venda de vins de diferents marques afectades pel frau.

Tots els vins afectats per l'estafa de Reserva de la Tierra

Els Mossos d’Esquadra han facilitat la llista de tots els vins que, segons les investigacions, poden haver estat falsificats, per tal d’evitar que la gent els segueixi comprant. S’han retirat del mercat.

 • HEREDAD MESTRAL 2017 (DOQ Priorat).
 • HEREDAD MESTRAL CIERVO 2017 (DOQ Priorat).
 • VEGA ESCAL 2016 i 2017 (DOQ Priorat).
 • CLOS ROJA  2017 (DOQ Priorat).
 • VINYA CARLES 2017 (DOQ Priorat).
 • HEREDAD CENTUM 2017 (DO Montsant).
 • VESPRAL GRAN RESERVA 2014 (DO Terra Alta).
 • VESPRAL RESERVA  2016 i 2017 (DO Terra Alta).
 • VESPRAL CRIANZA 2016, 2017 i 2018 (DO Terra Alta).
 • ARMONICO SELECCIÓN 2017  i 2018 (DO Terra Alta).
 • ARMONICO GRAN SELECCIÓN 2016 i 2017 (DO Terra Alta).
 • VESPRAL VENDIMIA SELECCIONADA 2018 (DO Terra Alta).
 • GRAFICO GRAN SELECCIÓN 2018 (DO Terra Alta).
 • GRAFICO SELECCIÓN 2019 (DO Terra Alta).

També es van immobilitzar diversos palets de vins per investigar quins són els canals de distribució, en els quals també s’havien modificat de manera fraudulenta els distintius de garantia. Són els vins d’aquesta llista.

 • SLATES OF BONMONT 2017 (DOQ. Priorat)
 • HEREDAD CENTUM 2019 (DO Montsant).
 • CARLES HEREDAD 2019 (DO Montsant).
 • ESCAL ROJA GRAN RESERVA 2015 (DO Terra Alta).
 • HEREDAD CHEROGA 2018  (DO Terra Alta).
 • VESPRAL GRAN RESERVA 2015  (DO Terra Alta).

La presumpta estafa no és poca cosa: 50 milions d'ampolles falses des del 2017

Les primeres estimacions indiquen que des de l’any 2017 es podrien haver comercialitzat entre 8 i 10 milions d’ampolles d’aquests vins a l’any. La policia ha imputat els responsables de l’empresa per delictes contra la propietat industrial, frau als consumidors (estafa), publicitat enganyosa i falsedat documental.

Estafa vi 003

Segons els Mossos, s'han venut entre 8 i 10 milions d'ampolles de vi falsficat cada any / CME

El vi és “bo”, però no és de la DO que marca l’etiqueta

La immobilització dels vins es produeix per aturar el frau als consumidors i els perjudicis a les DO, però no perquè es consideri que els vins investigats representin cap mena de risc per a la salut dels consumidors. La investigació continua oberta, enfocada a determinar el grau de participació dels diferents responsables de l’empresa i altres persones relacionades amb l’activitat il·lícita.