El Luno aterrava el passat 14 de març juntament amb la seva propietària a l'aeroport madrileny de Barajas, portant una prova negativa en ràbia, però sense microxip, condició que al seu país d'origen, Costa Rica, no és obligatòria. Encara que té la cartilla sanitària correcta, fa deu dies que va quedar retingut en el servei de duanes de l'aeroport, ja que se li va denegar l'entrada al país. El gosset, que no pot veure's amb la seva propietària, porta des d'aleshores tancat en una gàbia, en espera d'una solució que no arriba.

El calvari del Luno, el gos atrapat a l'aeroport

Així ho ha comunicat el Partit Animalista, PACMA, que ha explicat que el seu equip legal està col·laborant amb els serveis de l'Associació per a la Gestió Ètica i Responsable d'Animals Abandonats, AGERAA, per alliberar el Luno. També han detallat que un error del país d'origen i el desconeixement de la propietària havien fet que el gos sortís de Costa Rica sense la identificació de microxip, que va forçar la denegació d'entrada per part de l'aeroport, que el va retenir en duanes.

Policia Nacional aeroport Madrid / Europa Press

El gos va ser retingut per no entrar al país amb el microxip corresponent / Europa Press

A càrrec d'aquest tipus de situacions està el Ministeri d'Agricultura i la Sotsdirecció General d'Acords Sanitaris i Control de Fronteres, que el PACMA denuncia que no ha considerat altres alternatives que es recullen al Reglament Europeu que regeix el transport de mascotes.

Segrestat per duanes per no tenir microxip

De fet, la primera solució que van proposar va ser sacrificar-lo, una cosa que van poder frenar mitjançant la via legal, encara que la segona alternativa continua sense resoldre el problema, ja que volen deportar-lo a Costa Rica. Tanmateix, no és una opció viable, denuncien, perquè l'animal no té ningú que el pugui rebre al seu país d'origen, per la qual cosa la seva propietària hauria de viatjar amb ell, atemptant contra els seus drets com a ciutadana espanyola.

Maletes Aeroport EP (1)

El PACMA denuncia que el gos porta deu dies tancat / Europa Press

"El Luno està sent atès quant a necessitats bàsiques pel personal de l'aeroport, però es troba aïllat, com si fos mercaderia, i sense contacte amb el seu titular o cap altra persona coneguda", expliquen des del partit. Aquesta incongruència legal es deu també que, en funció del país, els requisits per viatjar amb animals varien moltíssim. És per això que el PACMA recalca que, en cas d'imprudències, "els perjudicats són els animals", i recomanen ser molt previsor i informar-se abans de viatjar amb avió a un altre país o continent. En aquestes previsions s'ha d'incloure cartilla veterinària, vacunes, possibles proves com la de la ràbia o, com en aquest cas, la identificació requerida en cada lloc al qual viatgem.

D'altra banda, insisteixen que les mesures alternatives per al transport d'animals oferts als Reglaments Europeus no s'han tingut en compte per al cas del Luno, i per això rematen el comunicat instant al Ministeri d'Agricultura que resolgui aquesta i altres situacions per evitar desenllaços fatals que "derivin en patiments totalment innecessaris per als animals i les seves famílies".