Els Mossos d’Esquadra saben qui va robar els dos Dalís el passat mes de gener en un pis de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona, valorats en 600.000 euros. Són tres germans, Richard Marlon V.M., Pedro Enrique V.M. i Omar José V.M., que ja són a la presó per haver participat en el robatori de diverses peces d’art i joies als barris de la part alta de Barcelona i de Sant Cugat del Vallès. En un d’aquests robatoris, i segons les investigacions fets pels Mossos d’Esquadra, que els han pogut detenir, van robar dos Dalís valorats en 300.000 euros cada un d’ells. 

Es tracta de les obres de 1922 de Salvador Dalí batejades com Les sardanes de festa major i Vi ranci, dues obres fetes amb carbonet de la primera època de l’artista. Les obres que van robar els tres germans formen part d’un conjunt pictòric que Dalí va dibuixar amb 18 anys per incloure en una edició del llibre Les gràcies de l’Empordà de Pere Coromines, que no es va arribar a publicar. Segons la família que tenia les obres d’art a casa seva, el valor de les dues peces és de 300.000 euros cada una d’elles, si bé des de la Fundació Dalí no es va voler, en el seu moment, valorar les obres.

Ni rastre dels dos quadres de Dalí

Si bé durant la detenció dels tres germans, el mes de maig, es van poder recuperar diverses obres d’art, joies, diners i rellotges, que és el que robaven de les cases que assaltaven, fonts de la policia catalana han explicat que els Mossos d’Esquadra no han pogut recuperar les dues obres d’art de Dalí, i la investigació segueix oberta per tal d’intentar poder-los localitzar. De moment, però, Les sardanes de festa major i Vi ranci segueixen desaparegudes, tot i que els tres lladres que les van robar ja estan entre reixes.

Bodegon Gresca
Part del material recuperat amb la detenció dels tres lladres del cas Gresca / CME

Els Dalton de les obres d’art s’havien especialitzat a entrar en cases de Barcelona, sobretot de la zona de Sarrià i de Sant Gervasi, i de Sant Cugat, els caps de setmana, quan els propietaris estaven fora i que dissabte i diumenge no hi ha servei de porteria. Els germans Richard Marlon V.M., Pedro Enrique V.M. i Omar José V.M. feien vigilàncies de les cases i col·locaven marcadors per saber si hi havia gent a les cases i analitzar les rutines de les víctimes i dels veïns per evitar ser arrestats. El seu objectiu eren obres d’art, antiguitats i col·leccions, joies, diners i rellotges, segons han explicat fonts de la policia catalana que estan investigant el cas, que es va batejar com a Gresca

Joies, quadres i rellotges per retornar als seus propietaris

En els escorcolls a casa dels tres lladres es van poder recuperar una gran quantitat de joies, monedes antigues i altres articles que no han pogut ser retornades als seus legítims propietaris. Els Mossos d’Esquadra han penjat aquests articles a la pàgina web que tenen activa per tal de poder ser retornades als seus propietaris. Entre els objectes recuperats en el marc del cas Gresca hi ha rellotges, anells, arracades, monedes antigues espanyoles, joies de diferents tipus, uns binocles, diversos bolígrafs i també quatre Miró, tot i que no queda clar si són originals, rèpliques o falsificacions.

Miro Gresca
Un dels Miró recuperats en els escorcolls del cas Gresca / CME