La Guàrdia Civil de Cantàbria i la Policia Nacional de Salamanca han desarticulat un grup de quatre lladres que, disfressats amb màscares de sèries televisives i fins i tot de Donald Trump, va robar 70.000 euros en joies a Salamanca, a més de tabac, diners i vehicles pel nord peninsular.

70.000 euros robats en joies

La detenció d'aquestes persones, totes amb antecedents i tres d'elles ja a la presó, s'emmarca en l'Operació Sanviton, que encara no està tancada perquè als detinguts se'ls podria vincular amb altres delictes i, a més, perquè no es descarten noves detencions, recull Efe.

Entre els objectes recuperats, que s'han exposat aquest dijous en una roda de premsa celebrada a la seu de la Guàrdia Civil de Cantàbria, hi havia claus de vehicles i trasters, caretes utilitzades en els encastaments, eines, un rellotge Rolex valorat en 10.000 euros i 9.000 euros en efectiu, procedents de la venda de joies.

Detingut / Europa Press

Detingut / Europa Press

Entre els delictes que s'imputen a aquest grup, destaca l'encastament d'una joieria al centre de Salamanca, durant la matinada del 6 de setembre, en la qual van sostreure joies per valor de més de 70.000 euros.

La Guàrdia Civil ja tenia abans d'això en marxa l'operació amb motiu d'una sèrie de robatoris amb força amb encastaments o fractures de vidres d'establiments amb clavegueres, comeses durant el juliol i agost a Cantàbria.

També es va saber que havien fet el mateix en estancs de Biscaia, en concret d'Elorrio i Bergara. En un d'ells -no s'ha especificat- van robar més de 7.000 euros en tabac.

La investigació va esbrinar a més el robatori de vehicles d'alta gamma per realitzar vigilàncies o traslladar el material sostret, encara que, quan encastaven, el grup feia servir vehicles de gamma mitjana.

Maces i pics

Després del robatori de Salamanca, el grup criminal ja investigat va comprar en diferents establiments grans eines com maces o pics, per la qual cosa els cossos de seguretat van sospitar que podrien estar tramant un altre cop.

Les indagacions de la Policia Nacional de Salamanca van permetre determinar la participació d'alguns dels individus detinguts en el robatori de la joieria.

8a17c390 b983 4fc2 8f0c 12f58797c5b9 16 9 aspect ràtio 75p 0

Detenció en Salamanca / Efe

A més, es va localitzar a Salamanca el pis que van utilitzar per preparar el robatori i ocultar-se després.

Amb les diferents proves aconseguides i per evitar nous robatoris, el passat 17 de setembre es van registrar diversos domicilis a Biscaia, que es van saldar amb la detenció de tres homes i una dona, tots espanyols, d'entre 31 i 43 anys.

Després d'un dels robatoris, en la seva fugida, van envestir un control d'Ertzaintza.

La delegada del Govern a Cantàbria, Ainoa Quiñones, i els responsables de Guàrdia Civil i Policia Nacional han subratllat que l'operació ha estat "un èxit" perquè s'ha detingut a "un perillós" grup delictiu que estava "perfectament especialitzat".