José Ángel Prenda, un dels membres de La Manada, que van violar i van gravar una noia la nit de San Fermín de 2016, demana perdó a la víctima. Després d'anys titllant la víctima de mentidera i declarant-se innocent, ha escrit ara una carta en la qual demana disculpes.

José Ángel Prenda, de La Manada, demana perdó

Un grup de WhatsApp anomenat "Manada" donava nom el 2016 a aquest grup de cinc amics sevillans que, estant de viatge a Pamplona pels Santfermins, van violar una noia madrilenya en un portal de la ciutat, ho van gravar i van enviar el vídeo a aquest grup, escrivint: "Follant-nos-en una entre 5, puta passada de viatge."

El Ramat|Bandada

Membres de La Manada / Arxiu

Un cas que va suposar un abans i un després en la concepció de les violacions i que va provocar grans mobilitzacions per buscar justícia a la jove violada, que va patir seqüeles molt greus.

I per si no n’hi hagués prou, va haver d'enfrontar-se que difonguessin la seva imatge, a què se li qüestionés socialment o a què el mateix jutge Ricardo González defensés l'absolució dels agressors en apreciar un "ambient de gresca i alegria" en el vídeo de la violació.

Cinc anys acusant la víctima de mentidera

A més, els mateixos membres de La Manada l'han acusat d'inventar-se tot, de ser una mentidera. Fins ara.

Després de cinc anys, un d'ells, José Ángel Prenda, àlies El Prenda, ha demanat perdó per escrit a la víctima i a la seva família, en una carta que ha enviat a la Secció Segona de l'Audiència de Navarra des de la presó.

José Ángel Prenda i Alfonso Jesús Cabezuelo membres de La Manada EP

José Ángel Prenda i Alfonso Jesús Cabezuelo, membres de La Manada / EP

El text, a què ha tingut accés El Periódico, amb data el passat 22 de juliol, diu: "Per mitjà del present escrit vull manifestar títol personal (...) el meu total penediment pel delicte pel qual compleixo aquesta condemna i la meva sol·licitud personal de perdó a la víctima pels danys causats, els quals lamento profundament, i així mateix als seus familiars directes".

Permisos de sortida temporals

El Prenda, que escriu des del mòdul 11 del centre penitenciari Puerto III de Cadis, és el primer i únic en admetre els fets.

La carta, d'una pàgina, escrita a mà i signada juntament amb el seu DNI i número d'identificació de pres, també sol·licita "a la Il·lustríssima Sala" que "aquest perdó sigui comunicat i transmès a la víctima i els seus familiars a través dels mitjans que disposa l'Administració de Justícia per a això", relata El Periódico.

Això sí, demana també "Que si us plau, consti en la meva executòria i expedient penitenciari aquesta sol·licitud (de perdó) per escrit i se'm doni còpia de la mateixa".

La violació en grup que va commocionar la societat

I és que aquest perdó arriba quan El Prenda ha complert la quarta part de la seva condemna -dos anys de presó preventiva i dos des de la sentència-, que és quan els presos de segon grau poden demanar permisos de sortida temporals.

Per a aquests permisos, es té en compte també el comportament a la presó, si el pres ha demanat perdó i si ha restituït el dany que va causar.

És per això que aquest pas per part del violador suposa un avenç gairebé imprescindible per aconseguir els permisos, indica el mitjà citat.

El Ramat|Bandada

La Manada als Santfermins / Arxiu

José Ángel Prenda conclou la carta assegurant: "treballaré incansablement per reparar aquest dany" a la víctima, a qui, juntament amb quatre amics més, va violar "fins a deu vegades en un minut i 38 segons", segons va reconèixer la sentència.

Els altres quatre membres de La Manada no diuen res

No és la primera carta del violador des de presó: l'octubre de 2016 va enviar als mitjans de comunicació un text en el qual mantenia la seva innocència i assegurava que la jove havia causat un dany enorme a la seva família i la dels altres quatre acusats: "Són cinc famílies destrossades per una mentida que estic segur que al seu dia diria per sortir del pas (...) Espero que acabi amb tot això dient la veritat".

Els altres quatre acusats, Alfonso Jesús Cabezuelo, Ángel Boza, Jesús Escudero i Antonio Manuel Guerrero, que compleixen condemna en presons separades de Sevilla, Granada, Huelva i Salamanca, no s'han pronunciat sobre això.