Cap de setmana tràgic a la Pica d'Estats, al municipi d'Alins (Pallars Sobirà). Un noi de 30 anys, veí del País Valencià, va morir en un accident després de caure de trenta metres.

Els fets van passar a dos quarts de cinc de la tarda d'aquest dissabte, quan els Bombers van haver de rescatar el cos d'un home que havia sofert un accident mortal a la Pica d'Estats, després de ser avisats passades les dues del migdia mitjançant el polsador d'emergències del refugi de Sotllo que una persona havia caigut per una paret de trenta metres a una zona inaccessible i que presentava lesions evidents.

Els Bombers de la Generalitat van activar un helicòpter amb personal del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) i un metge especialitzat en rescats del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Quan els bombers van accedir al cos, no van poder fer res per salvar-li la vida.

Els Mossos investiguen l’accident

Confirmada la mort del jove, els Bombers van desplaçar fins al lloc dels fets una dotació de la Unitat de Muntanya dels Mossos d'Esquadra per tal d'investigar l'accident i procedir a l'aixecament del cadàver. Els agents de la policia catalana van poder identificar l'home i també saber que el jove, veí del País Valencià, formava part d'un grup d'excursionistes i que s'havia separat per fer una ruta més dura que la triada pels seus companys.

Els Mossos d'Esquadra han seguit amb la investigació de l'accident, per aclarir com va caure i si hi ha alguna externalitat que hi va ajudar. El cadàver del jove va ser traslladat des del lloc dels fets amb helicòpter fins a Tírvia.

Una vintena de rescats de muntanya aquest cap de setmana

Aquest cap de setmana, els Bombers de la Generalitat han actuat en una vintena de rescats de persones en el medi natural, entre ells un a Vilanova de Meià (Noguera), on tres escaladors van quedar bloquejats a 150 metres d'altura a la via del Voltor de la paret Zaratrusta. Els escaladors no podien recuperar la corda i no eren capaços ni de pujar ni de baixar. Es va haver d'activar un helicòpter dels Bombers amb efectius del GRAE, finalment els tres joves van poder baixar pel seu propi peu.

Aquest mes de setembre els rescats de muntanya s'han disparat, segons han explicat els Bombers. Així, en el període comprès entre els dies 1 i 12 de setembre del 2019 van realitzar 49 serveis; el 2020, 95; i aquest any, 121. Des de l'1 de gener d'aquest any, els bombers han realitzat 1.379 serveis de rescat en el medi natural, segons les dades del departament d'Interior.