Un tribunal d'Alemanya ha condemnat aquest dimarts a Josef Schütz, de 101 anys, a 5 anys de presó per ser còmplice dels crims nazis entre 1942 i 1945, mentre va ser guàrdia d'un camp de concentració a Sachsenhausen, al nord de Berlín (Alemanya).
Les autoritats judicials dubten que compleixi condemna
Schütz va ser un antic sotsoficial de les Waffen SS —el cos de combat d'elit de les SS— i ara ha estat jutjat per complicitat dels assassinats de 3.518 presoners quan operava entre els anys 1942 i 1945 en el camp de concentració de Berlín. Per aquest delicte, s'enfronta a 5 anys de presó, una pena bastant simbòlica que probablement no complirà per la seva avançada edat.
El magistrat que porta el cas ha afirmat que per la seva presència en aquell camp, l'acusat va donar suport a accions comeses pels seus companys nazis. "Totes les persones que van intentar fugir del camp van ser afusellades. Per tant, qualsevol guàrdia del camp va participar activament en aquells assassinats", ha assegurat el jutge. A més, també afegeix que el senyor Schütz va tenir un paper molt actiu.
Tanmateix, l'advocat de l'acusat ja havia anunciat anteriorment que, en cas que la condemna a Schütz fos molt dura, recorrerà la sentència, fet que endarrerirà el compliment de la pena fins a inicis de 2023. A causa de l'avançada edat de l'ancià —i els greus problemes de salut que pateix—, les autoritats pensen que és poc probable que sigui empresonat.
Un home fred que no té remordiments
Per la seva banda, Schütz mai ha expressat penediment pels fets en una trentena d'audiències que s'han celebrat en el tribunal de Brandenburg - Havel. Aquest dilluns no ha estat una excepció: ha tornat a negar qualsevol implicació amb els crims. Assegura, també, que tot el que està relacionat amb ell és erroni. Fins i tot, al llarg del judici, ha canviat les seves versions, alguna d'elles contradictòries.
Després de la Segona Guerra Mundial, el sotsoficial va ser traslladat a un camp de concentració rus. Posteriorment, es va instal·lar a Brandenburg, una zona propera a la capital alemanya. Allí es va dedicar a l'agricultura. Se sospita que amb l'edat de 21 anys va cometre delictes per haver disparat a presoners soviètics i d'ajudar a mantenir-los en condicions hostils.
Malgrat afirmar la seva innocència, el fiscal general Cyrill Klement ha ratificat la condemna perquè les proves de l'acusació estaven "plenament confirmades". Se l'acusa, doncs, no només de provocar les males condicions dels presos, sinó d'haver fet carrera amb ells. "No hi ha cap dubte que el senyor Schütz va treballar al camp de concentració de Sachsenhausen", ha declarat el fiscal, que va demanar una pena més elevada per ser còmplice d'assassinat, però que finalment s'ha quedat en 5 anys.
Un dels camps de concentració més grans d'Alemanya
El camp de concentració de Sachsenhausen va començar a funcionar l'any 1936 fins al 1945. Per ell van passar un total de 200.000 presoners, principalment opositors polítics, jueus i homosexuals. Molts d'ells van morir, principalment, per assassinat, esgotament físic causats per treballs forçats i les cruels condicions infrahumanes en les quals vivien. Sachsenhausen és considerat com un dels camps de concentració més grans d'Alemanya.