L'home que va lligar, pegar i violar la seva parella l'any 2018 a Múrcia no entrarà a presó. La condemna original el sentenciava a dos anys de presó, però, en un gir del cas, finalment no complirà condemna en cap centre penitenciari. El Tribunal de l'Audiència Provincial de Múrcia ha dictaminat que l'home podia evitar l'ingrés a presó a canvi d'una insòlita condició, en el que és una condemna de conformitat. No obstant això, l'individu està obligat a realitzar un curs sobre violència de gènere, té prohibit apropar-se a la víctima i l'haurà d'indemnitzar econòmicament. 

Els fets van succeir el mes d'agost de l'any 2018  a la casa que el processat compartia amb la seva parella, situada a La Torrecilla, una pedania del terme municipal de la ciutat de Lorca (Múrcia). Un matí, segons es relata a la sentència, a la qual ha accedit El Periódico de España, l'home va adoptar un comportament molt violent i va començar a agredir físicament la seva parella donant-li diverses bufetades. A continuació, l'agressió física va passar a ser sexual, però sense penetració. L'home, que en aquell moment tenia seixanta-cinc anys, també va amenaçar la dona de matar-la si no satisfeia les seves necessitats sexuals. La dona, atemorida per l'actitud i les amenaces de la seva parella, va accedir a fer-li una fel·lació. Hores després, l'home va tornar a agredir la seva parella, aquesta vegada d'una forma encara més violenta i cruel: va despertar la víctima a crits i va començar a pegar-li de nou. Després, la va agafar i la va col·locar de bocaterrosa amb ell a sobre, de manera que no es podia moure, i va lligar-la de mans i peus amb el cable de l'assecador de cabell. La dona va estar en aquesta posició durant hores, fins que va arribar la Guàrdia Civil, alertada pels veïns de la parella, i la van alliberar.

La condemna inicial contemplava la presó

L'home va reconèixer els fets en la seva primera declaració l'any 2018. En la primera resolució del judici, es va condemnar a l'agressor a dos anys de presó per un delicte d'agressió sexual, i a dos mesos i una setmana més de presó pel delicte de maltractament. Aquesta última pena va commutar-se per una sanció econòmica de dos-cents seixanta-vuit euros. La interlocutòria per la qual processaven l'investigat no va arribar fins a l'any 2020. Poc després va esclatar la pandèmia, i no ha sigut fins ara que s'ha dictat sentència, la qual ha acabat sent de conformitat

No delinquir en els pròxims cinc anys: la condició que li ha evitat la presó

Tot i que els fets s'han declarat provats, l'advocat defensor de l'agressor va sol·licitar que l'acusat no ingressés a presó. Les magistrades del tribunal van accedir a la petició, justificant que podien concedir a l'home el "benefici de la suspensió de la pena privativa de llibertat" perquè no hi havia indicis que l'acusat reincidís en la conducta delictiva, segons El Periódico de España. No obstant això, les jutgesses van exposar que el benefici de la suspensió de la pena de presó "està condicionat al fet que [l'acusat] no delinqueixi durant el període de suspensió, que en aquest cas són cinc anys". L'home també té prohibit acostar-se o comunicar-se amb la víctima, haurà d'indemnitzar la víctima amb un pagament mensual de cinquanta euros durant els pròxims cinc anys (un total de 3.000 euros), i està obligat a assistir a un curs educatiu sobre violència de gènere. En cas d'incomplir-ho, la suspensió de la pena de presó s'anul·laria, i l'home hauria d'ingressar al centre penitenciari.