Entre 400 i 500 hectàrees ja s'han cremat en l'incendi que es va declarar ahir entre Llançà i Port de la Selva, segons han confirmat aquest dissabte al matí els Bombers en declaracions a Catalunya Ràdio. Des de les set del matí, els mitjans aeris s’han reincorporat a les tasques per apagar el foc, que encara està fora de control.

Aquesta crema de 400 hectàrees ja ha superat la previsió inicial que van fer els Bombers, que situaven en unes 300 hectàrees. Tanmateix, també van alertar que el potencial total és de 2.000. El foc, causat probablement per una burilla, ja va obligar a desallotjar divendres unes 180 persones de tres urbanitzacions.

Nou flanc de foc

A més, un focus secundari d'entre 800 i 1.000 metres fora del perímetre de l'incendi de Llançà ha obert el franc esquerre. Aquest segon front ha obligat els serveis d'emergències a desallotjar la primera línia de cases de les urbanitzacions més properes. La resta estan confinades, segons han informat els Bombers, que han passat una nit "molt complicada".

"L'orografia i el vent ens han fet que el foc, durant la nit, formés focus secundaris creant discontinuïtat; és una cosa habitual, però que ens fa anar de corcoll", ha admès el cap de la Regió d'Emergències, l'inspector Jordi Martín.

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, Joan Delort, ha explicat que si els objectius dels Bombers són "exitosos", l'objectiu és poder aconseguir que aquest migdia el foc freni l'avenç. Però això, en cap cas, voldrà dir aturar-lo. "De ben segur, en tenim per tot el dia d'avui, i a més, de demà", ha dit Delort.

Més 350 evacuats

En total, l'incendi ja ha provocat que 350 persones hagin estat evacuades i quatre bombers i un ADF han resultat ferits lleus. Dels evacuats, el municipi de Port de la Selva ha acollit 231 persones en instal·lacions de l'Ajuntament. Per ara, no es preveuen més evacuacions.

incendio llança port de la selva   acn

Aspecte de l'incendi forestal vist des de Llançà / Foto: ACN

Així doncs, es mantenen les evacuacions de les urbanitzacions Vall de Santa Creu, Beleser i Santa Isabel i del Monestir de Sant Pere de Rodes. I s’han desallotjat també, amb caràcter preventiu, la primera línia de cases de les urbanitzacions Mora Dos, Perebeua i Barlovent, així com també una masia. També s’han desallotjat 120 persones del càmping Port de la Vall. D’altra banda, s’ha demanat el confinament de les urbanitzacions de Fener de Dalt, la Selva de Mar, Mas d’Estel i Mas Fumats.

S'ha demanat ajuda a l'Estat i a França, en concret avions addicionals per fer descàrregues de gran capacitat. De fet, ahir divendres ja se'n van utilitzar dos. El lloc crític és el flanc dret cap a Sant Pere de Rodes. Només es permet la mobilitat per anar a treballar en determinades circumstàncies. 

Entre 80 i 90 dotacions terrestres contra el foc

 A més dels mitjans aeris, ja treballen en l'incendi entre 80 i 90 dotacions terrestres, entre camions d'aigua, vehicles de comandament i coordinació i unitats del GRAF (Grup d'Actuacions Especials) i del GROS (Grup Operatiu de Suport) amb la unitat medicalitzada i 13 mitjans aeris (5 helicòpters bombarders, sis avions de vigilància i atac i dos helicòpters de comandament).

incendio llançà - proteccio civil

Vehicles de la policia local i de Protecció Civil a l'incendi entre Llançà i el Port de la Selva / Foto: Protecció Civil

També s'hi han desplaçat set patrulles dels Mossos d'Esquadra que amb el suport de la Policia Local estan efectuant els desallotjaments preventius. Activats dos tècnics de Protecció Civil, efectius dels Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), de la Policia Local i ambulàncies de SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques) amb caràcter preventiu.

Carreteres tallades

Segons ha informat el Servei Català de Trànsit, continuen tallades, a causa d’aquest incendi 4 carreteres: la GI-612 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa, la GI-613 a Roses direcció Port de la Selva, la GIP-6041 a Vilajuïga en els dos sentits de la marxa i la GIV-6121 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa.

 

Imatge principal: Vista nocturna d'un incendi entre Llançà i Port de la Selva presa des del port marítim del segon municipi / Foto: ACN