Nit molt dura a la Conca de Barberà nord i a l’Anoia. L'incendi que aquest dissabte a la tarda s'ha originat a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) i que s'ha estès fins a la veïna les Piles i també a Bellprat (Anoia) ha afectat unes 1.200 hectàrees i té potencial per cremar-ne fins a 5.000 hectàrees, segons els càlculs dels Bombers. 

🔴🔥  EN DIRECTE: Actualitzacions i última hora de l'incendi de la Conca i de l'Anoia

L’incendi va avançar tota la tarda fora de control i Pallarès no ha amagat que la situació és "molt crítica" i que la prioritat durant la nit era “la protecció de les persones”. 

Albert Ventosa

Albert Ventosa, cap de la regió dels Bombers al Camp de Tarragona / ACN

El foc evoluciona cap a l'est, cap a l'Anoia, i el vent molt sec i calent no ajuda les tasques d'extinció, que entrada la nit ja no han pogut comptar amb els tretze mitjans aeris que hi han treballat durant la tarda. S'hi quedaran 84 dotacions terrestres amb 239 bombers. El vent, a més, ha generat focus secundaris a banda de l'incendi inicial, que ha crescut en forma d'una franja estreta cap a Bellprat. "El cap ha corregut molt", ha assegurat Ventosa.

Pendents de la marinada de diumenge

Aquesta matinada la intensitat del vent ha minvat força. La prioritat dels Bombers al llarg de la nit ha estat intensificar la feina al flanc esquerre per assegurar el màxim de perímetre en aquesta zona, ja que demà la marinada bufarà en aquesta direcció i en flanc podria esdevenir el cap de l’incendi si encara queda flama activa. 

També es treballarà al flanc dret i es buscaran les millors ubicacions per poder atacar el cap. Els Bombers de la Generalitat han fet una crida als pagesos de la zona perquè llaurin els camps a Tous i a Santa Maria de Miralles per poder ancorar en flanc de foc, de manera que quan arribi a aquests camps ja no hi hagi vegetació disponible per cremar i fer créixer l’incendi.

El fet que hi hagi hagut un altre incendi a l'Empordà aquest dissabte a la tarda ha complicat la lluita contra el de la Conca de Barberà i l'Anoia, ha dit Ventosa. "Estem preocupats per l'impacte que pot tenir a l'entorn. Podem anar a un incendi molt més gran", ha advertit.

Bellprat i Sant Gallard, confinats

A banda del nucli anoienc de Bellprat i del poble de Sant Gallard, al municipi de les Piles (Conca de Barberà), on s'ha confinat la població, els masos aïllats de la banda de la serra de Miralles i Queralt estan a l'aguait per si calgués evacuar-los. S'ha habilitat el centre excursionista de Sant Martí de Tous (Anoia) per acollir-los arribat el cas. L'alcalde del municipi i delegat de la Generalitat al Penedès, David Alquézar, ha dit que se'ls han preparat dos punts d'evacuació.

Incendi SantaColoma

L'incendi de Santa Coloma de Queralt i Bellprat ja ha cremat més de 800 hectàrees / Bombers

L'alcalde de Santa Coloma de Queralt, Ramon Mullerat, ha explicat prèviament que el foc ha cremat una granja de porcs de Bellprat propietat d'un veí del seu municipi i ha apuntat la possibilitat que l'incendi hagi començat per un burilla encesa, ja que s'ha originat "al costat de la carretera". 

Tot i això, la majoria de terreny afectat és forestal i no ha quedat afectat el poble de Sant Gallard, malgrat que s'ha confinat els veïns. Mullerat ha expressat preocupació perquè "hi ha una massa forestal que arriba fins a Igualada" passant per la serra de Queralt.

El perímetre de l’incendi, més de 1.000 hectàrees

Tot i que els Bombers estableixen el perímetre de l'incendi en unes 1.000 hectàrees, l'últim càlcul dels Agents Rurals situa la superfície cremada en 807 hectàrees: 696,5 a Bellprat, 67 a les Piles i 43,5 a Santa Coloma. 

Pel tipus de terreny, 539 hectàrees corresponen a terreny forestal, 261 són terreny agrícola i 6,5, sòl urbà. El foc ha arribat al Castell de Queralt, un emplaçament romànic declarat bé cultural d'interès nacional.

Segons informa el Servei Català de Trànsit, continuen tallades a la circulació les següents carreteres: la T-201 a Santa Coloma de Queralt, la C-241d a Sarral, la B-220 i la BV-2201 a Bellprat.

L’incendi de Ventalló, evolucionat favorablement

Els Bombers esperen estabilitzar aquest diumenge al matí l'incendi que s'ha originat a Ventalló (Alt Empordà). El foc s'ha originat a la zona coneguda com El Forn a dos quarts de sis de la tarda per causes que encara s'investiguen. La forta tramuntana l'ha empès amb força en direcció cap a Garrigoles i Vilopriu. 

El cap de l'operatiu dels Bombers, Jordi Martín, explica que ha evolucionat "favorablement" i ressalta que el cap del foc s'ha aturat. Tot i això, Martín deixa clar que cal ser "molt curosos" perquè el perímetre de l'incendi no està tancat i segueix actiu. Fins que s'ha fet fosc els mitjans aeris han estat atacant el foc i ara hi ha unes 30 dotacions terrestres treballant. De moment, no s'ha hagut de desallotjar ningú.

🔴🔥 Última hora i seguiment en directe de l'incendi de la Conca de Barberà