L'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia segueix fora de control aquest diumenge i ja ha cremat més de 1.200 hectàrees, segons les dades dels Agents Rurals i Bombers de la Generalitat de Catalunya. Les tasques d'extinció dels Bombers es concentren en aquests moments en estabilitzar els flancs sobretot l'esquerre, que és "molt llarg", d'uns 10 quilòmetres, i "molt inestable", fet que "intranquil·litza" els Bombers.

L'incendi, direcció Sant Martí de Tous

El canvi del vent de ponent al de marinada durant el matí d'aquest diumenge, també fa témer que aquest flanc es converteixi en el cap del foc i viri cap al nord, en direcció a Sant Martí de Tous, però es descarten nous confinaments o desallotjaments.

Els Bombers centren els esforços a controlar el cap i el flanc esquerre de l'incendi. "Ahir va ser un foc empès per un vent de ponent, ha virat i és sud-oest i serà de component sud durant el matí. Això espenyarà cap al nord i preveiem que el potencial de l'incendi que ens ha de preocupar és que creixi cap a nord", ha explicat el cap de Bombers, David Borrell, des del centre de comandament avançat de l'incendi, a Santa Coloma de Queralt.

UME 001

Efectius de la UME, a la zona de l'incendi de la Conca de Barberà / ElCaso.cat

Efectius de l'ADF i de la Unitat Militar d'Emergències (UME) estan donant suport als Bombers. L'exèrcit ha desplegat 26 vehicles terrestres, que estan atacant el foc al flanc esquerre i també amb màquines al flanc dret. Amb la sortida del sol, catorze mitjans aeris s'han sumat a les tasques d'extinció d'aquest incendi que segueix actiu.

Incendi Santa Coloma de Queralt / ACN

Imatge de la zona del centre de comandament avançat, a Santa Coloma / ACN

Borrell ha assenyalat que el perímetre "és molt inestable i només s'ha treballat un 80%". També ha remarcat que el mosaic de cereal i bosc de la zona "ho fa especialment complicat perquè requereix tècniques diferents".

Sense nous desallotjats

"Les restriccions són les mateixes que ahir, sense canvis significatius. Tenim l'anticipació suficient per fer-les si fes falta", ha dit Borrell. No ha calgut desallotjar més veïns. Són 80 persones de la zona les que aquest dissabte van haver de marxar dels seus habitatges per precaució. 

En concret, 50 veïns de masos de Santa Maria de Miralles, una vintena de Bellprat i de 12 joves que feien acampada en una zona regulada de Sant Martí de Tous així com altres veïns que vivien en masos. Les persones evacuades les han acollit a Santa Coloma de Queralt, a l'edifici ateneu de Sant Martí de Tous i al local social de Santa Maria de Miralles.

Tampoc hi ha hagut afectacions ni danys materials destacats durant la nit. L'incendi va cremar aquest dissabte una explotació ramadera i un mas. Segons dades dels Agents Rurals, de les 1.200 hectàrees afectades per l'incendi, la majoria són del terme municipal de Bellprat (Anoia). Més de 600 hectàrees afecten l'Espai Natural Protegit del Sistema Prelitoral Central. Els mateixos Agents Rurals estan treballant per intentar esbrinar què pot haver originat aquest incendi. 

Estabilitzat l’incendi de Ventalló

Els Bombers han donat per estabilitzat l'incendi de Ventalló (Alt Empordà) que es va declarar aquest dissabte a dos quarts de sis de la tarda. L'incendi ha cremat unes 50 hectàrees de massa forestal, la majoria en el terme municipal de Vilopriu. El foc es va iniciar en una zona boscosa i oberta coneguda com El Forn. 

La tramuntana el va empènyer de seguida i va saltar la carretera i va seguir avançant en direcció Vilopriu i les Olives. Un dels problemes van ser els diferents focus secundaris que van anar sortint i que van complicar les feines d'extinció als Bombers, que finalment, van poder aturar-lo i perimetrar-lo. No es va haver de desallotjar cap habitatge, però sí que es van tallar carreteres.