L'incendi forestal declarat aquest dissabte a Bera (Navarra) i que està fora de control ha obligat a tallar la N-121-A, a l'altura del municipi guipuscoà d'Irun, així com a desallotjar alguns masos del municipi fronterer. Ràfegues de vent de fins a 120 km/h escampen les flames i dificulten les tasques d'extinció. La Unitat Militar d'Emergències (UME) de l'Exèrcit ha estat mobilitzada pel Govern de Navarra per dur a terme un operatiu que urgeix.

 

Incendi forestal a Bera

Efectius de bombers treballen des de fa hores en l'extinció del foc declarat a Bera, a prop de la frontera amb França, que es troba fora de control a causa del fort vent.

Les flames han obligat a tallar la carretera N-121-A (Pamplona-Behobia) al seu quilòmetre 66 i, segons ha informat el Departament basc de Seguretat, l'avanç del foc ha obligat també a tallar la carretera N-121-A a l'altura del quilòmetre 73, al terme municipal d'Irun.

 

Així mateix, l'alcalde del municipi guipuscoà, José Antonio Santano, ha assenyalat en xarxes socials que, com a conseqüència de l'avanç del foc s'han hagut de desallotjar alguns masos. "S'està fent tot el possible per controlar el foc però el vent és el nostre pitjor enemic", ha afirmat.

El vent perjudica les tasques d'extinció

La força del vent ha fet que el foc s'hagi descontrolat en poc temps. Segons ha explicat el regidor de l'Ajuntament de Bera Josu Irazoki a Euskadi Irratia, de seguida han vist la perillositat del que ocorria. Irazoki ha afirmat que és l'incendi més important dels últims anys a la zona.

Fuego Bera / Bombers de Bera

Incendi forestal en Bera / Bombers de Bera

Els helicòpters preparats per la descàrrega d'aigua no poden sobrevolar la zona a causa del fort vent, per la qual cosa s'ha sol·licitat al Ministeri espanyol un avió Foca de la base de Torrejón, que ja ha arribat a la zona, i un helicòpter pesat Kamov.

Els bombers veuen complicat que l'incendi forestal declarat a la zona arribi a controlar-se aquest dissabte a causa del temporal.