Els Bombers de la Generalitat han estabilitzat a les 21:40 d'aquesta nit l’incendi forestal de Castellví de Rosanes i Martorell, que es va iniciar ahir a la tarda. Segons el Cos d’Agents Rurals, l’incendi ha cremat 195,7 hectàrees, la majoria de les quals de vegetació forestal (193,84 Has).

Durant la nit hi ha hagut algunes represes al flanc dret a causa del vent que ha començat a bufar a la zona.

 

Tasques per apagar les flames durant tota la nit

El Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) i els Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) han treballat amb eines mecàniques, manuals i amb foc tècnic en diferents punts del foc, per tal d'ancorar-ne el perímetre, així com a les zones més pròximes a l'AP-7 i en un barranc proper a la urbanització Taió, tal com ha informat a primera hora del matí el cos dels Bombers de la Generalitat.

El foc va començar a prop de la urbanització de Can Sunyer passades les quatre de la tarda i va anar oscil·lant el seu moviment en diferents direccions, que és el que està complicant les tasques dels Bombers. Els canvis de vent va complicar un incendi que, en un primer moment, semblava de poca importància. Es van viure moments de molta tensió, que va obligar a desallotjar unes 30 famílies de la zona del carrer de Tarragona de Castellví, que és on es van iniciar les flames.

 

Investigació oberta per trobar l'autor de l'incendi

Els Agents Rurals s'han encarregat d'investigar l'origen de les flames, que, tal com va avançar ahir ElCaso.cat, sembla que va ser provocat per una negligència d'origen humà. A la zona on es va iniciar el foc, en una finca privada, els Rurals van trobar vestigis que apunten clarament en aquesta direcció. Tot sembla indicar que una persona estava fent tasques i unes eines van provocar l'inici de les flames. Va marxar del lloc, fins i tot, sense alertar al 112.

Incendi Forestal Martorell / Carlos Baglietto

Imatge de l'incendi entre Martorell i Castellví de Rosanes / Carlos Baglietto

El cos va informar el jutjat de guàrdia de Martorell, que ha obert diligències. Ara el jutge ha d'ordenar als Mossos d'Esquadra que identifiquin l'autor d'aquesta negligència que ja ha calcinat més de 200 hectàrees. Segons com avancin les investigacions, l'autor d'aquesta negligència greu podria acabar detingut i acusat d'un delicte d'incendi forestal.

Més de 30 famílies han passat la nit fora de casa

Els Mossos d'Esquadra van haver d'evacuar diverses cases dels carrers Tarragona i Girona i tres cases més aïllades a tocar de la zona on ha començat l'incendi, a Castellví de Rosanes. En total, una trentena de famílies han hagut d'abandonar casa seva per precaució durant aquesta nit.

També ho van haver de fer una vintena d'avis d'una residència de Martorell, que s'han reallotjat en pisos socials. Els veïns de Castellví han passat la nit en dos hotels a Sant Andreu i Martorell i els Bombers creuen que els desallotjats podran tornar aquest matí a casa seva.

Conseller Elena demana "prudència i la precaució"

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, s'ha desplaçat al centre de comandament, instal·lat a Sant Andreu de la Barca, i ha agraït la tasca de tots els servidors públics, però sobretot ha fet una crida a la "prudència i la precaució" per evitar aquest tipus de situacions en una "situació delicada des del punt de vista climàtic".

Ho ha fet acompanyat del director general dels Bombers, Joan Delort, i del director general d'Agents Rurals, Marc Costa, que han seguit l'evolució de les flames i les tasques d'aquests dos cossos.

L'alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, el batlle de Martorell, Xavier Fonollosa, i l'alcalde de Castellví, Adrià Camino, també s'han desplaçat fins al centre de comandament avançat instal·lat a Sant Andreu, on s'han seguit les evolucions de les flames amb els màxims comandaments territorials de Bombers i dels Mossos d'Esquadra, l'inspector Joan Rovira i el comissari Eduard Sallent.

🔴🔥 Segueix en directe l'última hora dels incendis forestals a Catalunya