El temporal ha col·lapsat gran part del país: carreteres, autovies i municipis han quedat paralitzats per una nevada històrica amb què rebem el nou any.

Aquestes són les increïbles imatges que ha deixat la borrasca Filomena a Catalunya.

Més de 50 centímetres de neu

La neu ha arribat aquest cap de setmana de forma històrica al país, emblanquint fins i tot zones amb cotes de menys de 100 metres.

A municipis de les Terres de l'Ebre, com a Falset, Priorat, a 364 metres d'altitud, la neu acumulada ja sobrepassa el mig metre. Desenes de veïns han penjat a les xarxes socials les imatges més impactants.

Els parcs ara ja no estan emblanquits per la neu, sinó totalment coberts. Coincidint amb diumenge, el dia d'avui s'ha convertit en una jornada de jocs i diversió pels més petits.

Els cotxes han aparegut aquest matí coberts de neu, en un dia marcat per les alertes a les carreteres i les vies tallades pel temporal de neu, gel i fred.

Els típics ninots de neu han estat els protagonistes, com no podia ser d'altra manera.

Els mobles d'exterior d'aquest municipi tarragoní que no acostuma a veure aquestes quantitats de neu han hagut d'aguantar la nit a la intempèrie. Les fotos de cadires i taules plenes de neu també han omplert les xarxes socials.

Els valents que s'han endinsat amb vehicles al Priorat els han trobat així, i els gossos més fredolics tenen complicat passejar aquest cap de setmana.

Però la localitat que ha registrat més neu aquest matí ha estat Horta de Sant Joan, a 488 metres d'altitud, que acumulava 60 centímetres i seguia nevant. També els mobles de jardí coberts amb més de mig metre de neu han aparegut a Twitter.

A la localitat tarragonina van passar dels 25 centímetres de neu als 50 en qüestió d'hores.

També a la Terra Alta, a Arnes -506 metres d'altitud-, s'han acumulat 65 centímetres de neu. Una xifra espectacular en una cota tan baixa i la més important de Catalunya avui.

Prades, a 926 metres, ha mesurat 40 centímetres de neu.

Moltes d'aquestes localitats porten sense subministrament elèctric des d'ahir a la nit.

La nevada més fort des del 1997 ha provocat talls en la llum i incidències a pobles de pocs habitants que denuncien la situació.

Es consideren els "grans oblidats", ja que les màquines llevaneus passen per les carreteres generals, deixant enrere les entrades a pobles, declara C. Monreal, resident a Pradell de Teixeta -463 metres-, on fa més de 12 hores que no tenen electricitat.

Máquina quitanieves / Carolina Monreal

Les màquines llevaneus triguen en arribar als pobles afectats / Carolina Monreal

A aquest municipi ha nevat durant més de 20 hores seguides, deixant imatges de postal.

Nieve Pradell de la Teixeta / Carolina Monreal

Ha nevat durant més de 30 hores / Carolina Monreal

La borrasca Filomena ens deixa amb les nevades més fortes d'aquest segle a cotes de menys de 100 metres.

Es preveu que el temporal minvi demà i marxi de Catalunya cap al Mediterrani, deixant el sol com a protagonista, acompanyat d'un fred polar que pot glaçar la neu i suposar un perill amb la formació de plaques de gel.