Irregularitats en la celebració de l'Eid al-Adha, la festa del sacrifici dels musulmans, aquesta setmana a Vilaverd, a la Conca de Barberà. Els Mossos d'Esquadra, Agents Rurals i veterinaris de departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya van detectar que en una explotació ramadera d'aquest poble de la Conca de Barberà un grup d'homes magrebins estaven participant en el sacrifici d'uns xais que s'estava fent sense cap mena de mesura de seguretat ni amb les condicions higièniques que pertoca.

Sacrificaven els xais en una finca sense mesures higièniques

Els agents de la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA) dels Mossos d'Esquadra del Camp de Tarragona van tenir coneixement que en aquesta explotació de Vilaverd s'hi estava celebrant la part inicial d'aquesta festa de la religió musulmana i van confirmar amb Agents Rurals i veterinaris d'Agricultura que els responsables no tenien autorització per dur a terme aquest sacrifici.

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, l'explotació només tenia permís per tenir cabres i en cap cas per sacrificar animals. La inspecció de la finca i la intervenció dels animals es va poder fer sense incidents.

Cal complir amb mesures higièniques i protocols

Per donar mort a animals que després es faran servir per alimentació, que és el cas dels corders que se sacrifiquen en aquesta festa, cal seguir uns protocols sanitaris i de seguretat que en cap cas, com es pot veure a les imatges, s'estaven seguint en aquesta explotació de la Conca de Barberà. Es van aixecar tres actes per sacrificis sense les mesures i protocols que pertoquen i una quarta també per fer abocaments de les dejeccions ramaderes directament a llera pública del riu Francolí.

Aquest va ser l'actuació més rellevant dels Mossos i els Agents Rurals durant la celebració, aquest 20 de juliol, de la festa del sacrifici del xai. La celebració d'aquesta festivitat, marcada en vermell al calendari musulmà, va arrencar la tarda del 19 de juliol i va finalitzar aquest divendres, 23 de juliol, a la tarda.

El control de la festa del corder

Els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals saben que molts cops aquestes comunitats opten per fer sacrificis en cases o finques sense control i, com cada any, quan arriba aquesta celebració, incrementen la vigilància per evitar-ho, per problemes de salut pública que poden derivar d'aquesta pràctica irregular en el sacrifici de xais.

És una de les festes grans que es fa per recordar el profeta Ibrahim, que va degollar un animal en comptes del seu fill, i se celebra uns setanta dies després de la finalització del Ramadà. Segons marca la tradició musulmana, el corder que se sacrifica es parteix en tres parts, una per la persona que ha pagat la bèstia, una altra per la família i una tercera que es regala a les persones més necessitades de la comunitat. La festa s'allarga durant dies, amb grans àpats i sessions llargues d'oracions i pregàries a casa i a les mesquites.

Els tres corders que s'estaven sacrificant en aquesta finca de Vilaverd van quedar intervinguts pels Mossos i pels Agents Rurals.