Homofòbia a l'hospital San Pedro de Logronyo (Rioja): neguen el registre civil a dues mares. El motiu? Ser lesbianes i mares. A ElCaso.cat hem parlat amb una de les dues mares i ens ha explicat la situació de discriminació que han viscut en aquest centre sanitari.

Els neguen el registre civil per ser mares lesbianes

El 2 de maig, coincidint amb el Dia de la Mare, la Isabel i la Irene van ser mares a l'hospital San Pedro de Logronyo. Just després del naixement de l'Iris, la seva filla, van anar a fer el registre civil al mateix hospital, però es van trobar amb què no podien fer-lo. La dona que les va atendre les va dir que, al ser dues mares, no podia fer el registre, fet que és completament fals.

"És molt trist. Això és una discriminació terrible"

Així doncs, la Isabel i la Irene acabaven de ser mares i no podien fer la inscripció al registre per un problema d'homofòbia. "És molt trist. Això és una discriminació terrible", comenta la Irene a ElCaso.cat. De fet, la Irene ha aprofitat l'ocasió per explicar que, en intentar fer el registre a l'hospital, va anar, literalment, amb la llei a la mà: portava un document del BOE, concretament de la Llei 20/2011 on s'especifica clarament que les mares casades poden fer el registre, independentment del sexe de la seva parella.

"També constarà com a filiació matrimonial quan la mare estigui casada, i no separada legalment o, de fet, amb una altra dona i aquesta última manifestés que consenteix que es determini a favor seu la filiació respecte al fill nascut de la seva cònjuge", s'explica a l'article 44 de la llei del Registre Civil.

Iris / Cedida

La Isabel i la Irene són dues mares lesbianes que han patit homofòbia a l'hospital de Logronyo (Rioja): els han negat el registre civil per la seva orientació sexual / Cedida

Discriminació i homofòbia a l'hospital

Tot i les explicacions que els van fer les mares i mostrar la llei, les mares van viure una situació d'homofòbia molt gran al cap de poc de ser mares, ja que la dona que les va atendre continuava insistint que no els podia fer el registre perquè eren dues dones i, per si no fos poc, els van dir que si tenien problemes, havien d'anar al Registre Civil de Logronyo a fer-lo, però que a l'hospital, no ho podien fer. A més, segons ele testimoni d'una de les mares, la dona que les va recalcar que havien d'anar les tres, un fet, que, una vegada més, és completament fals.

Es van negar a dona el full de reclamació

Davant aquesta situació d'evident homofòbia, van demanar el full de reclamació i no volien donar-lo, ja que, segons la treballadora, havien de posar la reclamació a la seu del Registre Civil, no a l'hospital, fet que, una vegada més, també era mentida, ja que després de molta insistència, per fi van facilitar el full, segons explica una de les mares a ElCaso.cat.

Quan van anar al Registre Civil de la ciutat, els treballadors que les van atendre els van confirmar que, efectivament, el que havia dit la treballadora era mentida i que no calia que vinguessin les tres, que només calia que assistís una de les mares era suficient per fer-lo. La Isabel i la Irene han aprofitat l'ocasió per explicar que els sembla intolerable que, actualment, continuïn passant aquestes coses.

L'explicació de l'hospital de San Pedro

A ElCaso.cat ens hem posat en contacte amb l'hospital de San Pedro i han explicat que, quan la Isabel i la Irene van voler fer el registre civil, la treballadora que les va atendre va trucar a la seu del registre civil de Logronyo en dues ocasions diferents per saber si podien fer el tràmit en ser dues mares i que, des de la seu, els van dir que no es podia, tot i que no era cert. Així doncs, la treballadora, seguint les instruccions que deien des de la seu, les va redirigir al registre civil. 

Manca de coneixement legal tant a l'hospital com a la seu del registre civil

No obstant això, més tard, tant a la seu del registre civil com a l'hospital es van adonar de l'errada i, efectivament, tal com expliquen les dues mares, legalment podien fer el registre a l'hospital i no es va fer per una manca de coneixement tant per part de l'hospital com de la seu del registre civil, fet que, des de l'hospital de San Pedro, lamenten enormement, tal com han explicat a ElCaso.cat. També han aprofitat l'ocasió per explicar que faran tot el possible per evitar que aquestes situacions tornin a passar.