Un escalador en estat greu després de ser atacat per eixam de vespes a la zona d’escalada Terra Negra, a Mont-ral, a l’Alt Camp. Va passar aquest dimarts a última hora de la tarda quan l’home va posar la mà a l’interior d’un forat, on hi havia un niu de vespes asiàtiques, que van sortir i li van fer diverses picades. L’home es va començar a trobar malament i va tenir greus problemes de respiració. Després d’activar el 112, els Bombers de la Generalitat de Catalunya es van activar amb l’helicòpter del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) per tal de traslladar-lo a l’hospital.

Amb els bombers que van arribar per via terrestres i els que van helitransportar-se, els Bombers de la Generalitat van poder estabilitzar l’home i després el van traslladar en helicòpter, greu, a l’Hospital Pius de Valls, on es recupera i no es pateix per la seva vida. Els Bombers, amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra, es va senyalitzar el lloc on estava l'eixam i està previst que avui durant el matí un professional del món de l’apicultura el retiri de la zona, ja que és un pas habitual d’escaladors, en aquest bonic punt de l’Alt Camp.

Perilloses vespes asiàtiques?

Segons les informacions que va facilitar l’alertant, les vespes que el van picar eren asiàtiques, tot i que els Bombers no ho van poder confirmar. Consultats per ElCaso, Agents Rurals han explicat que no van ser activats en aquest servei, però que és comú que les vespes asiàtiques i vespres autòctones es puguin confondre. S'intentarà analitzar-ho i poder confirmar de quina espècie es tracta. Tot i que en un primer moment es tractava la vespa asiàtica com una espècie invasora, ara ja es considera que s’ha instal·lat a casa nostra, i si bé segueix sent perillosa per les nostres abelles, ja no s’hi pot fer front. Estan escampades gairebé per tot el país, en menys presència a les zones de les Terres de l’Ebre i de Ponent.

Experts apicultors han afirmat que, si bé s’ha de confirmar si es tracta de vespes velutines, com es coneix a les asiàtiques, o no, també cal tenir en compte que la reacció que pateix una persona en ser picada per un tipus o un altre, no varia molt. En el cas de Mont-ral, asseguren, s’hauria de veure si l’home patia alguna patologia prèvia, si era al·lèrgic o quantes picades o on van picar-lo. La simptomatologia que va patir l’escalador a Mont-ral podria ser compatible també amb un atac d’abelles o vespres autòctones amb un quadre d’al·lèrgia.

La vespa asiàtica assassina ja ha matat a Espanya

L’any passat, durant el mes d’agost, una dona de 77 anys va morir a Galícia després de ser picada per una vespa d’aquest tipus. En només dues hores va acabar morint, tot i els esforços dels serveis d’emergència. L’any 2019 un home també va morir per culpa de les picades d’aquesta vespa. En els dos casos, i sempre segons els experts, les picades havien d’anar acompanyades d’algun tipus d’al·lèrgia o patologia prèvia.