Operació d'èxit i de valor d'uns agents de la Guàrdia Civil de Menorca aquest dimarts al vespre. La seva actuació arriscada ha permès salvar un bon grapat de llagostes que estaven al congelador d'un pescador de Fornells, un dels municipis del Mercadal, un poble d'aquesta illa de les Balears.

Els agents van ser requerits després d'haver-se iniciat un incendi en un garatge d'un veí del municipi, al carrer del Rosari. Una patrulla de l'Institut Armat va accedir a l'interior de la zona en flames i va poder salvar les llagostes, que estaven en un congelador. Aquests animals, molt destacats per la seva qualitat, en aquesta zona de Menorca, tenen un preu molt elevat en aquesta època de l'any.

Incendi al magatzem d’un pescador de llagostes

Els fets van passar al voltant de les set de la tarda i els agents de la Guàrdia Civil van accedir al garatge per a apagar diverses bombones de butà que estaven cremant, per motius que estan sent investigats.

La ràpida intervenció dels agents va evitar que es cremés el gènere, que en aquesta època de l'any podria tenir un cost molt elevat en el mercat. Segons apunten testimonis presencials que recull EFE, el pescador hauria perdut en l'incendi les eines per a dur a terme la seva activitat, com a xarxes, canyes, palangre i aparells. En les tasques d'extinció de les flames també hi van participar els bombers i la Policia Local del Mercadal.

Llagostes, el plat estrella de Fornells

Les llagostes d'aquest indret de Menorca són molt conegudes, sobretot, per les calderetes que es fan. És un dels productes més apreciats de la zona i la confraria de pescadors de Fornells autoritza a diversos restaurants a dir que són de la zona si acrediten que les compren als pescadors que les capturen a la badia de Fornells, terme municipal del Mercadal. Si es tracta de llagostes "d'etiqueta" com els hi diuen, és a dir, pescades en aquesta zona, poden tenir un valor molt elevat.

Caldereta Llagosta

Els ingredients d'una caldereta de llagosta / bonviveur.es

La caldereta de llagosta de Fornells és el plat estrella. Alguns restaurants es dediquen només a fer aquest plat. Es tracta d'un sofregit de ceba, tomàquet, pebrot i alls acompanyat de la llagosta feta a talls. 

Els turistes, des del boom dels anys 80, han optat per devorar aquest plat tradicional gairebé de luxe, i aquesta heroica intervenció de la Guàrdia Civil per salvar les llagostes de ben segur que servirà per poder fer contents a alguns dels forasters que visitin l'illa aquest estiu. I més al pescador, que malgrat l'ensurt, no ho haurà perdut tot.

De les taronges a les llagostes

L'operació "Salvem les llagostes" recorda la mítica operació policial que es va anunciar durant l'estat d'alarma que agents de la Guàrdia Civil, en ple confinament, van poder recuperar 30 quilos de taronges que uns malfactors havien robat en un poble de València. 

Si aquells agents van ser condecorats, segur que els dos Guàrdia Civils que van salvar les llagostes de Fornells tindran també la seva medalla.