La Generalitat ha declarat aquest dissabte un nou episodi d'alta contaminació per partícules a tot Catalunya. La mesura es pren atenent als nivells elevats de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) enregistrats per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i es tracta del segon episodi en només 10 dies al territori català.

Com afecta i què fer durant aquest episodi?

El Govern recomana reduir moviments en cotxe privat i moderar l'activitat física a l'aire lliure, sobretot per a les persones amb problemes cardiovasculars o respiratòries.

L'episodi d'alta contaminació ambiental ja ve de fa uns dies. Es va rebaixar el 26 de febrer, però donada la previsió de la persistència de la intrusió de pols africana, es va mantenir l'avís preventiu per partícules en suspensió PM10 a tot Catalunya. Segons el Departamente de Territori i Sostenibilitat, aquest dissabte la situació s'ha agreujat i ja s'acumulen 4 dies on la mitjana diària dels nivells de PM10 ha estat superior al valor de 50 µg/m³ -entre moderat i alt arreu del territori català-.

La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats. Així doncs, donat que es preveu que la intrusió de pols africana persistirà i les condicions de dispersió no milloraran, aquest cap de setmana es recomana moure's amb precaució.

Evitar el cotxe i menys exercici físic a l'exterior

En concret, es recomana a la ciutadania realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit; utilitzar el transport públic; utilitzar el cotxe compartit; regular la climatització de les llars; assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades, i limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, recull l'ACN. A més, també s'insta les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

Barcelona contaminación / Flickr

Barcelona contaminació / Flickr

De forma paral·lela, s’insta els municipis, en la mesura del possible, a introduir missatges informatius sobre l'avís preventiu i vetllar per prevenir les accions anteriorment descrites. Aquesta mesura és d’obligat compliment a la Zona de Protecció Especial, a la Plana de Vic i a les Terres de Ponent.

A Barcelona s'activen els protocols per contaminació

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Ajuntament de Barcelona ja han activat els seus propis protocols d'actuació. També s'activa un ampli dispositiu d'avisos a la ciutadania que arribaran pels diferents canals municipals.