El temporal de pluges que va fuetejar a la ciutat brasilera de Petrópolis, ubicada al sud-est del país, ha causat ja més de 150 morts, mentre continuen les recerques per les desenes de desapareguts, van informar aquest diumenge fonts oficials.

La Policia Civil va informar que almenys 152 persones han mort després de les intenses precipitacions que des de dimarts passat han destruït part de l'antiga "ciutat imperial" brasilera, situada a la regió serrana de Rio de Janeiro.

Més de 500 bombers actuen a la zona per intentar localitzar més víctimes, encara que les seves feines s'han vist interromputs diverses vegades durant aquest cap de setmana a causa de les pluges que encara creixen sobre el municipi i la poca visibilitat a conseqüència de la boira.

La tasca dels equips de rescat

Fins al moment, les autoritats brasileres han rescatat 24 persones amb vida en aquesta històrica ciutat d'uns 300.000 habitants, situada a uns 70 quilòmetres de Rio de Janeiro. La previsió és de més xàfecs al llarg d'aquest diumenge, la qual cosa dificulta enormement les operacions de salvament, ja que deixen més inestable el terreny, amb risc de nous corriments de terra.

Petropolis 1

Petrópolis / Twitter

Segons els comptes de la Policia, hi ha encara 165 desapareguts, encara que la Fiscalia creu que és una xifra substancialment inferior. Prop de 800 persones han estat desallotjades de les seves cases i reben assistència social en algun dels 20 punts de suport, entre els quals hi ha escoles i esglésies, que s'han instal·lat a la ciutat. Defensa Civil va continuar enviant en la vigília missatges de text als veïns de Petrópolis i accionant les sirenes d'alerta davant de la possibilitat de nous xàfecs.

La tarda de dimarts passat, Petrópolis va ser devastada per les pitjors pluges a gairebé un segle, causant desenes de corriments de terra, inundacions en diversos punts de la ciutat i fortes riuades que van arrasar amb tot el que hi havia al seu pas. Dijous va tornar a ploure fort i es van produir noves inundacions, agreujant la situació de l'urbs, que intenta a poc a poc tornar a la normalitat al mig del fangar.

El poble reclama ajuda de les autoritats

Part de la població ha criticat la falta d'efectius a les zones més colpejades, encara que el governador de Río, Claudio Castro, va explicar que la forta inestabilitat del terreny impedeix de desplaçar un gran nombre de brigadistes a aquests llocs més delicats.

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, va sobrevolar divendres les zones més castigades pel temporal i va dir que va veure imatges "d'intensa destrucció", "gairebé de guerra".