El Pla del Besòs ha tornat a ser protagonista aquesta matinada d’un incendi que, per sort, s’ha pogut controlar a temps i que, tot i que el fort vent l’empenyia, no ha causat danys personals. En aquesta zona, a tocar de la carretera de la Roca, al terme municipal de Montcada i Reixac, un assentament amb barraques il·legals on viuen diverses famílies, algunes d’elles d’ètnia gitana i algunes amb orígens a Sud-amèrica, el mes de gener de 2022 una parella va morir intoxicada pel fum del braser que feia servir per a escalfar-se a la barraca on vivia. Avui ha estat una foguera mal apagada, sembla, la que ha iniciat un incendi de vegetació que ha arribat fins a les barraques on un centenar de persones malviuen.

 

L’incendi s’ha iniciat de matinada i ha permès fer un recompte real de quantes persones hi vivien. S’ha desallotjat totes les persones, diverses famílies, que, algunes expulsades de Barcelona, han acabat en aquest assentament fora de la llei, i, també, de la civilització. No hi ha aigua corrent ni tampoc canonades i l’electricitat hi arriba de manera precària. Fins a les dues de la tarda no han pogut tornar a entrar a la barriada, carrerons sense asfaltar que avui eren plens de tolls d’aigua dels Bombers, que van i venen, sense cap ordre, amb tancaments fets amb somiers de llits, cadenats i fustes de pales. 

Han pogut tornar al que és casa seva

Acompanyats dels Bombers, dels Mossos i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) han tornat a entrar per verificar com havien quedat les construccions, les barraques, que els hi fan de cases. No hi ha cap registre oficial ni actualitzat de quanta gent hi viu, tampoc de quines construccions es fan servir per viure-hi. Els Bombers han hagut d’anar mirant totes les barraques per confirmar que no hi quedava ningú i després, ja amb les persones que hi viuen, per si estaven en condicions per tornar-hi a entrar. Segons les primeres informacions, tot i que s’han cremat algunes barraques, cap d’aquestes es fa servir com habitatge i no caldrà reubicar a cap de les famílies

barraques montcada incendi grs
El foc ha cremat algunes barraques, però no caldrà reubicar cap família. / GRS

Aquestes famílies, asseguren, fa gairebé vuit anys que viuen en aquestes barraques a tocar del riu Besòs, explicava una de les dones que portava la veu cantant al sergent cap d’intervenció dels Bombers, quan s’estava finalitzant el servei, que l’escoltava amb els ulls com a plats. A ell, i a tothom, aquest incendi, que hauria pogut ser una tragèdia, ens ha recordat que encara queden espais a Catalunya on es malviu en barraques com si fos una vida en pretèrita i en blanc i negre.

Montcada i Reixac demana ajuda al Govern

Ajuntament, Generalitat i govern espanyol van crear una comissió quan hi va haver l’incident amb dues persones mortes, fa un any, però ara per ara tot segueix igual. L’alcalde de Montcada i Reixac, Bartolomé Egea, ha avisat que el problema del barraquisme és “greu” i ha advertit que a la ciutat hi ha altres casos d’infrahabitatge similars als de la llera del Besòs. “Demanem al Govern que es reactivi la taula amb els diferents ens implicats per abordar aquesta problemàtica al més aviat possible”, ha expressat Egea, que ha assenyalat que és “impossible” que el consistori pugui resoldre aquesta situació per ell mateix. 

“Només buidar i netejar el campament ja tindria un cost de dos o tres milions d’euros”, ha indicat. Així mateix, ha explicat que fa un any es va dur a terme una diagnosi que va concloure que en aquest espai hi resideixen 142 ciutadans censats a Montcada i Reixac. Amb tot, ha avisat que també hi ha persones que no estan registrades o que estan empadronades a poblacions veïnes com Badalona o Sant Adrià. D’aquestes 142 persones, 25 o 30 són menors. Tot i això, totes les autoritats mantenen que aquesta xifra és completament orientativa, tenint en compte que hi entra i surt molta gent i que en alguns llocs els tècnics municipals no hi han pogut arribar.