La Guàrdia Civil ha detingut quatre membres d'una mateixa família de firaires portuguesos que durant 17 anys han tingut segrestat i explotat laboralment un home a qui tractaven com si fos el seu esclau. La família de la víctima, originari de Barakaldo (Biscaia) havia perdut el contacte amb ell l'any 2003, tot i que no en van presentar una denúncia per desaparició fins a l'any 2009 apuntat que tenia problemes mèdics i econòmics. No obstant això, no va ser fins al passat mes de març de 2024 que el van poder localitzar a la localitat navarresa de Caparroso, on vivia des de 2007 amb una família de firaires.
Els investigadors van poder esbrinar que durant tots aquests anys, l'home havia estat rebent una sèrie d'ajudes econòmiques com la prestació d'atur, la pensió i la declaració de la renda. Tots aquests ingressos s'havien fet a un compte corrent a nom de la víctima, tot i que en realitat qui anava al banc a retirar-ne els diners era una altra persona. Els agents van poder parlar amb l'home i el van posar en contacte amb la seva filla, expressant el seu desig d'anar a viure amb ella i confessant l'infern que havia hagut de viure durant gairebé dues dècades.
Explotat i tractat com si fos un esclau
Les declaracions de l'home van fer pensar ràpidament als investigadors que es tractava d'una víctima de tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació laboral. La família de firaires l'obligava a aixecar-se mitja hora abans que ells per posar rentadores o fer tasques de neteja, entre altres tasques de la llar. També s'encarregava del manteniment i la supervisió de les atraccions infantils quan es traslladaven de municipi, així com de la seva neteja. Sempre sense rebre cap compensació econòmica per fer-ho. De fet, no li deixaven tenir lliure accés a menjar i beguda, obligat a menjar només entrepans i lluny de la resta de gent. També li subministraven tabac, ja que no li deixaven comprar-lo o demanar-lo.
Les seves condicions d'higiene i descans no eren gaire millors. L'home dormia en un camió tractor durant les fires, tenint accés prohibit a les habitacions del remolc si no era per netejar-les. Tampoc podia entrar al bany, obligant-lo a fer les seves necessitats en un lloc apartat del carrer i a rentar-se al mig de la via pública amb una mànega. A vegades, quan la família es desplaçava a una casa que tenen a Portugal, el feien dormir en un matalàs que li habilitaven en un garatge en condicions insalubres i deplorables.
Retingut i aïllat del món
Els seus segrestadors el tenien completament aïllat i incomunicat amb el món. Tenia prohibit l'accés a qualsevol telèfon o a la televisió. Per sortir al carrer, havia d'anar acompanyat, excepte si era per fer algun encàrrec o alguna compra, que després havia de justificar amb el corresponent, tiquet. Li havien tret la seva documentació, inclòs el DNI i la targeta sanitària, i l'havien guardat amb clau perquè no la pogués recuperar. De fet, les seves úniques pertinences es limitaven a un antic àlbum de fotografies dels seus fills, un despertador i un portafolis. Quan demanava parlar amb la seva filla, ho impedien amb qualsevol excusa sense lògica i el tractaven de manera agressiva per acovardir-lo.
A més, la família s'hauria beneficiat dels més de 100.000 euros de les diferents prestacions que durant tots aquests anys havien estat demanant en nom de la víctima, a qui tractaven en actitud agressiva per acovardir-lo. Finalment, la Guàrdia Civil va fer dues entrades i escorcolls en dos domicilis, així com al camió, podent recuperar la documentació i les pertinences de la víctima. A més, es van intervenir dos telèfons mòbils per a les seves anàlisis. Els quatre membres de la família de firaires van quedar detinguts com a presumptes autors d'un delicte de tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació laboral, un altre de pertinença a organització criminal i un tercer de defraudació de fluid elèctric.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!