Una bomba napoleònica al castell del Papa Lluna de Peníscola (Castelló). La Guàrdia Civil ha destruït l'artefacte que hi havia al complex del casc antic d'aquest municipi valencià. L'objecte va ser trobat per un grup d'arqueòlegs que estudiaven i restauraven l'immoble. Es tracta d'una bola de canó de l'època de la conquesta napoleònica del segle XIX, que va arribar a ocupar gran part de l'Espanya peninsular durant uns cinc anys y va culminar amb el restabliment del rei Ferran VII, poc després de la aprovació d'una de les primeres constitucions liberals i modernes del món pels diputats de les Corts de Cadis. L'objecte era d'uns 76 quilos de pes i un diàmetre de 3.100 mil·límetres, carregat amb pólvora negra.

Els especialistes de l'Equip de Desactivació d'Explosius (EDEC) de la Guàrdia Civil van arribar al lloc després d'una alerta de la troballa i van traslladar la bomba de l'època napoleònica a una zona de seguretat per la seva inspecció. Un cop analitzada, va ser detonada diverses vegades de forma controlada per aconseguir obrir-la. Les restes seran entregades als restauradors arqueològics per al seu posterior estudi i documentació. 

Si trobes una bomba no la toquis, truca i apartat uns 300 metres

La Guàrdia Civil va seguir el protocol cada cop que es troba un artefacte explosiu i es procedeix a la detonació o segons requereixi el cas, per tal que no comporti un perill per la població. També recorden que en el cas de pensar que estem davant d'una bomba antiga o amb aparença de ser-ho en algun paratge, zona de cultiu o possibles dobles fons de cases antigues s'extremin les precaucions i, sense tocar-ho, s'avisi al 062. A més, és recomanable esperar l'arribada dels agents a una distància mínima de 300 metres per evitar danys personals.