Un incendi en un hospital dedicat a malalts de Covid-19 al sud de l'Iraq s'ha saldat amb almenys 92 morts. El tràgic succés ha desencadenat la ira contra el Govern iraquià, acusat una altra vegada de negligència i mala gestió després que fa tres mesos un incident similar a Bagdad deixés 82 morts.

Unitat Covid devastada i 92 morts

Un curtcircuit va provocar que una bombona d'oxigen esclatés a l'hospital Al Husein de la ciutat de Nasiriya. Posteriorment es va produir un incendi que va acabar amb la vida de 92 pacients, segons l'últim recompte de víctimes ofert per l'agència de notícies estatal iraquiana, INA.

Hospital Covid 19 en irak després de l'incendi / Efe

Hospital Covid-19 a l'Iraq després de l'incendi / Efe

Entre els morts, víctimes de les cremades i asfíxia, hi havia tant pacients com sanitaris. La unitat sinistrada, que comptava amb 70 llits, havia estat habilitada fa només tres mesos. Allà es cuidava persones ingressades per Covid. Segons un treballador del centre sanitari, l'hospital mancava de les mesures de seguretat bàsiques.

Centenars de persones es van congregar aquest dimarts a l'exterior del centre mèdic i en altres zones de la ciutat per protestar contra les autoritats iraquianes. Xocs entre familiars i policia. "Els corruptes governants han de respondre per la mort de pacients innocents. On és el cos del meu pare?", es preguntava un jove, recull Al Jazira.

Hospital Covid 19 a l'Iraq després de l'incendi / Efe

Hospital Covid-19 a l'Iraq després de l'incendi / Efe

L'executiu en crisi

El primer ministre iraquià, Mustafa al-Kadhimi, va celebrar una reunió d'emergència amb ministres i funcionaris de seguretat per analitzar la situació de l'incendi.

Després de la reunió, el governador de Dhi Qar, Ahmed al-Khafaji, va manifestar en un comunicat que es va formar un comitè d'alt nivell per investigar la causa exacta de l'incendi i presentar un informe final a la població en un termini de 48 hores.

Hospital Covid 19 a l'Iraq després de l'incendi / Efe

Hospital Covid-19 a l'Iraq després de l'incendi / Efe

A més, a Dhi Qar es va declarar l'estat de dol per les víctimes de l'incendi i es van suspendre les hores de feines oficials durant tres dies.

Una font del Govern iraquià, que va preferir mantenir l'anonimat en no estar autoritzat per parlar amb els mitjans de comunicació, va indicar que les morts per l'incendi a l'hospital inclouen "30 cossos no identificats a causa de la carbonització", segons AA.com.

Historial recent devastador

​Aquest és el segon incident d'aquest tipus en menys de tres mesos. Un incendi similar va esclatar a l'Hospital Ibn Al-Khatib a Bagdad, la capital de la nació, el 24 d'abril. Una bombona d'oxigen va explotar, en un calc de l'ocorregut a Nasiriya. El sinistre va deixar 82 persones morts i 110 ferits. El llavors ministre de sanitat, Hassan al Tamimi, va dimitir.

Hospital Covid 19 a l'Iraq després de l'incendi / Efe

Hospital Covid-19 a l'Iraq després de l'incendi / Efe

El sistema sanitari de l'Iraq es troba en situació crítica com a conseqüència d'anys de conflicte bèl·lic i corrupció sistèmica. El país ha registrat més d'1,4 milions d'infeccions per coronavirus i almenys 17.000 morts. Segons l'OMS, les autoritats sanitàries iraquianes només han administrat almenys una dosi de la vacuna a poc més d'un milió de ciutadans. L'Iraq compta amb 40 milions d'habitants.