Els usuaris de la platja de la Nova Icària, a Barcelona, es van emportar un gran ensurt en veure una criatura marina molt estranya surant a l'aigua. Segons ha explicat la Guàrdia Urbana, es tracta d'un misteriós ou marí que va aparèixer el passat diumenge. Els agents el van traslladar a una zona més profunda del mar per preservar la seva vida. Però, després de penjar una imatge de l'ou a les xarxes socials, tothom es pregunta: de quina espècie animal és? El perfil de Twitter de la Guàrdia Urbana va compartir la imatge de l'estrany ou. Tal com es pot veure a la fotografia, és molt petit, de color negre i forma quadrada, que recorda a la d'un escarabat.

Dues versions: un tauró o una rajada?

En un primer moment va ser la Policia Local qui va identificar la criatura. Gràcies a un agent que compta amb formació veterinària, es va afirmar que es tractava d'un ou de tauró. Tanmateix, segons explica Lucía Garrido, responsable de l'Àrea Clínica i de rescat del Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM), no és un tauró, sinó que l'ou que es va trobar és realment un ou d'una rajada. Si bé és cert que aquestes dues espècies pertanyen a la mateixa família, tal com explica l'experta, en el cas dels ous de tauró són més allargats i tenen forma de "flauta". Per contra, els ous de les mantes són més quadrats, com el de la imatge.

És important tornar els animals al mar

Segons explica la veterinària del CRAM, l'agent de la Guàrdia Urbana va actuar de manera correcta en tornar l'ou al seu hàbitat, tot i que assegura que "hi ha molt poques possibilitats que aquest ou tingui èxit". Malgrat que l'actuació dels agents va ser adient, van cometre un petit error: van tornar l'ou a mar obert. L'experta recorda que les mantes ponen els ous en roques per mantenir-los segurs davant de possibles depredadors. Tanmateix, la veterinària aplaudeix la decisió de la Guàrdia Urbana i defensa que s'hauria de fer amb qualsevol classe d'animal marí.

GUB

Imatge de l'ou de rajada I Font: Twitter Guàrdia Urbana de Barcelona

Taurons a les platges catalanes

No és gaire comú trobar taurons  al litoral català, però el cert és que en realitat hi hauria més de 30 espècies nedant pel Mediterrani. De fet, últimament, les platges catalanes reben visites de taurons. En aquests casos, però, l'especialista del CRAM assegura que l'espècie més habitual és la tintorera. Des del CRAM fan una crida a la calma, ja que aquests animals s'alimenten de peixos, calamars, petits taurons o carronya. Pel que fa als seus ous, Lucia Garrido aclareix que les tintoreres no ponen ous com el que s'ha pogut veure a la platja de la Nova Icària, sinó que expulsa les cries a l'exterior quan ja estan perfectament desenvolupades.