L'estratègia que havien dissenyat els Bombers de la Generalitat per atacar les flames de l'incendi que des de divendres crema al Parc Natural del Cap de Creus, a l'Empordà, ha funcionat i aquesta matinada han pogut perimetrar tots els flancs de l'incendi i estabilitzar-lo, que és la fase prèvia a tenir-ne el control.

El somriure a la cara del cap d'intervenció de guàrdia, l'inspector de Bombers Santi Lleonart, al centre de comandament avançat evidenciava que la nit havia anat bé. La matinada ha estat tranquil·la i la tramuntana no ha complicat l'estratègia dels Bombers, tot i que en algun moment el vent s'ha reactivat i ha fet patir als cossos d'emergència.

Estabilitzat l’incendi de l’Empordà

Amb l'arribada del dia s'ha pogut confirmar la bona notícia de la jornada: l'incendi de l'Empordà ja està estabilitzat. Per aconseguir l'estabilització han calgut 12 quilòmetres de línies d'aigua i s'ha fet foc tècnic a dos quilòmetres.

Els Bombers de la Generalitat de Catalunya rebaixaran ara el nivell d'alerta i reduiran el contingent de dotacions, terrestres i aèries, que tenen desplegades a la zona. Quedaran uns cinc mitjans aeris i mig centenar de vehicles per anar atacant la zona i poder-lo controlat durant el dia.

Incendi Emporà / ACN

Santi Lleonart, durant una reunió aquest matí al centre de comandament avançat / ACN

L'àrea afectada no ha variat molt, des d'ahir a mitja tarda que l'incendi ja no progressava, i segons els Agents Rurals ha afectat unes 420 hectàrees, sobretot, de massa forestal i a l'interior del Parc Natural del Cap de Creus. La pitjor part de l'incendi se l'ha emportat el Port de la Selva, amb gairebé 300 hectàrees calcinades, i també Llançà i Selva de Mar.

A poc a poc els desallotjats podran tornar a casa seva

Progressivament durant el dia podran anar tornant a casa seva tots els desallotjats. Part d'aquestes 350 persones que havien passat la primera nit fora de casa ja han pogut tornar aquesta mitjanit, quan s'han aixecat part de les restriccions. 

Durant aquest diumenge els Bombers permetran que les persones que encara no ho han pogut fer també tornin a casa seva. Continuen evacuats els veïns de les urbanitzacions de Masferrer i de Sant Pere de Rodes. També cal que segueixin confinats els de la Selva de Mar.

Tensió amb l’Estat per la no petició a França de recursos

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat, Joan Delort, ha retret al govern espanyol que no permetés l'ús de dos hidroavions francesos que estan a Perpinyà per atacar el foc de Llançà, oferint només els mitjans de l'Estat. 

"Ens vam emprenyar molt", ha reconegut a Catalunya Ràdio, on ha subratllat que aquest és un "dilema que arrenca de fa moltíssims anys". "No hi ha ningú que discuteixi que en un cas d'imperiosa necessitat d'actuar el primer és que vinguin els hidroavions francesos, perquè els tenim a Perpinyà i passen 15 minuts entre que s'enlairen i descarreguen aigua", ha continuat Delort, que ha instat a abordar aquesta qüestió en fred i amb tranquil·litat per solucionar-la de cara al futur.