La família de Diego Barcia no pensava que el tornaria a veure amb vida. Aquest home de 46 anys i veí de Fene, Ferrol, havia estat donat per mort l’any 2013, quan va desaparèixer sense deixar cap rastre. Una dècada després ha tornat a casa sa i estalvi davant la sorpresa dels seus familiars. Durant tot aquest temps havia estat en una presó de Síria i no s’havia pogut posar en contacte amb la seva família per informar-los de la seva situació.

Empresonat a Síria en considerar per error que era un terrorista

Diego Barcia va decidir marxar de Galícia l’any 2012 veure món. Va anar a viure a França, on va començar a treballar en la verema per guanyar una mica de diners. Posteriorment, es va instal·lar a Berlín amb la voluntat de conèixer el seu ambient cultural. Allà va malviure durant quatre mesos, fins que va decidir tornar a França per intentar entrar a la Legió Francesa. No ho va aconseguir i va decidir marxar cap a Síria per fer de reporter de guerra, segons ha explicat a La Voz de Galícia.

Després de viatjar en trens i fer autoestop, va arribar al país asiàtic travessant la frontera a peu des de Turquia. Només arribar a Alepo, el 7 de març de 2013, va ser detingut per la policia i el van enviar a un calabós. En aquell moment, els estrangers només podien entrar al país en avió des del Líban. Els policies no el van deixar contactar amb la seva família ni amb les autoritats espanyoles. El van interrogar i el van obligar a signar una declaració escrita sense poder-la llegir. Els agents van considerar que era un terrorista.

Diego va ser enviat a la presó militar de Far’Falastin, a Damasc, on es va estar fins a l’any 2020, quan el van traslladar a la presó d’Adra. Al cap de pocs dies d’arribar allà, va tenir un judici on el jutge va canviar la consideració de terrorista per la de periodista. Estaven a punt de concedir-li l’amnistia, però va arribar el coronavirus i va ser enviat novament al centre penitenciari de Far’Falastin. No va ser fins a l’any 2022 que va poder contactar amb l’ambaixada espanyola, que el va ajudar a poder tornar a Espanya. Va aterrar a Madrid el passat 24 de setembre.

La seva família l’havia donat per mort

Des de principis de 2013, la seva família no tenia cap notícia seva. No sabien que estava empresonat a Síria. L’últim contacte l’havien tingut després de la seva estada a Alemanya. En un principi van creure que era perquè havia entrat a la Legió Francesa, ja que no poden contactar amb l’exterior durant el període d’instrucció. No obstant això, el temps va anar passant i no hi havia cap comunicació.

Un mitjà neerlandès va publicar una notícia dient que havia mort en una acció de guerra a Síria, lluitant amb el bàndol opositor del règim. Això va aixecar les alarmes a la família, que va denunciar la seva desaparició a la Guàrdia Civil. Tot i això, després d’una dècada sense cap rastre també pensaven que hauria mort. No esperaven que acabaria tornant a casa després de deu anys i havent viscut una experiència molt dura.