L'incendi del mes de gener de 2022 va ser el preludi del gran foc del 3 de novembre de l'any passat en un assentament amb barraques il·legals a Montcada i Reixac (Vallès Occidental). La ja coneguda com a favela de l'àrea metropolitana nord de Barcelona viuen diverses famílies, algunes d'elles d'ètnia gitana i d'altres de diversos orígens, i s'ha convertit en un polèmic indret de la ciutat que ha acabat amb evacuacions i enfrontaments. Molts dels veïns de Montcada mai han entrat allà i els horts ocupats, els infrahabitatges i les males condicions de vida, lligada a la perillositat, són recurrents i atrauen cada cop a més famílies que s'instal·len a les parcel·les. Per tot això, l'Ajuntament ha iniciat les actuacions per posar fi al barraquisme a la llera del Besòs.
Ensorrament de barraques i control dels assentaments
El consistori iniciat l'execució d'una operació de retirada de materials i construccions a la zona de la pollancreda de Sant Pere de Reixac. L'Ajuntament de Montcada i Reixac, en coordinació amb el Consorci del Parc de la Serralada de Marina, han iniciat aquest dilluns la retirada de tots els materials i construccions il·legals ubicades a aquesta àrea, que es compon per un bosc de ribera a tocar amb el gran assentament de barraques al Besòs. És la porta d'aquesta gran favela i es compon per un total de quatre hectàrees de terreny amb una vintena de parcel·les. No obstant això, en aquests moments no hi vivia ningú allà, només hi havia una desena d'animals, entre gossos i gallines.
Però el fet que ara no hi visqués permanentment ningú allà no ha frenat els assentaments il·legals a la zona. "Comencem amb el procés per erradicar els assentaments il·legals, que cada cop estaven proliferant més; a la pollancreda fa un any gairebé no hi havia res i en pocs mesos s’ha ocupat pràcticament tota la zona", ha asseverat l'alcalde de Montcada i Reixac, Bartolo Egea. De fet, el principal problema, com s'ha vist, és l'augment de població a totes dues bandes del riu Besòs i tot i que l'ensorrament a la pollancreda és superficial, és un primer pas per acabar amb aquesta ciutat paral·lela de xaboles al Pla del Besòs.
"Des de la Policia Local portem un control exhaustiu perquè els assentaments no creixin", ha remarcat el regidor de Policia Local de Montcada i Reixac, David Zambrana. Per poder accedir a netejar la zona, ha calgut, a més, tot un procés administratiu per tal que l'Ajuntament arribés a un acord amb la propietat del terreny, que donés el permís per procedir amb l’operatiu. "Aquesta és la primera d'altres actuacions que vindran, no pararem fins que la zona estigui neta i cal que la Generalitat assumeixi les seves competències per tal d'erradicar el barraquisme al Besòs i elaborar el full de ruta, no podem esperar més", ha sentenciat el president de l'Àrea Territorial, Andreu Iruela.
Més de 400 barraques al Besòs, a Montcada i Reixac
Es calcula, segons les dades del consistori, que hi ha unes 400 construccions il·legals, entre les quals hi ha infrahabitatges, horts i activitats no regulades. La gran majoria són barraques sense cap tipus de control ni condicions d'habitabilitat ni higiene regulades. A més, la retirada dels materials d'aquest dilluns és important, a més del valor ecològic de la zona que s'està degradant, des del punt de vista de seguretat, atès que minimitza els riscos de propagació d'un possible incendi.
No són pocs els casos d'incidents que s'han donat al Pla del Besòs i tota la zona perifèrica del poblat xabolista de Montcada i Reixac. Els més importants, més enllà de casos relacionats amb actes delictius, són els incendis del 3 de novembre del 2023 i el de gener del 2022. El de fa uns mesos, afortunadament, va poder controlar-se a temps tot i el fort vent que l'empenyia. No va causar danys personals, però si van haver de desallotjar diverses famílies, algunes expulsades de Barcelona que han acabat en aquest assentament fora de la llei sense aigua corrent ni tampoc canonades i l'electricitat que hi arriba de manera precària.
El foc apagat poc després pels bombers el passat novembre va començar a la carretera la Roca BV-5001. Però el preludi d'aquest incendi, que no va deixar víctimes, va ser el del mes de gener de 2022 quan una parella va morir intoxicada pel fum del braser que feia servir per a escalfar-se a la barraca on vivia.
Ara, l'Ajuntament de Montcada i Reixac, amb aquesta actuació d'enderrocament de barraques a la zona de la pollancreda espera l'elaboració d'un pla de gestió per determinar quines accions cal dur a terme. A aquest pla intervenen diferents administracions i s'espera que la Comissió Tècnica de gestió del barraquisme a la llera del Besòs, formada pel consistori d'aquesta ciutat del Vallès Occidental i la Generalitat doni els seus fruits per poder acabar amb aquesta problemàtica i permeti reduir les probabilitats de nous incidents, concretament d'incendis.