Les disputes entre veïns són sempre un assumpte desagradable i si no es poden resoldre ràpidament poden suposar l'inici de plets legals que signifiquen anys de judicis, pagaments a advocats i suposen un desgast mental i econòmic enorme.

És per això que s'aconsella que les disputes es resolguin, sempre que sigui possible, de forma amistosa, sent empàtics i comportant-se de forma civilitzada perquè el plet no acabi havent de passar pels jutjats, i tot el que suposa això.

Les baralles i discussions entre propietaris solen ser més comunes a les cases unifamiliars, totes elles tenen una parcel·la determinada i excedir-la d'alguna manera pot ocasionar un problema amb els veïns dels domicilis limítrofs. Malgrat això, als blocs de pisos també n'hi ha, encara que els motius són una mica més variats com els sorolls, les obres, l'ús de zones comuns o la instal·lació d'elements que alterin l'estructura de la façana.

L'espectacular multa a una parella

Philip New i Denise, la seva dona, han hagut de tornar a hipotecar el seu habitatge després d'haver de pagar poc més de 36.000 euros en un procés judicial molt llarg. El motiu de la disputa és per superar els límits de la seva parcel·la amb una quantitat gairebé irrisòria, 15 centímetres.

Els New han viscut a la seva casa ubicada a Benfleet, una ciutat al sud-est d'Anglaterra, des de fa 16 anys, ambdós tenen dos fills i diuen que la tanca que delimita la seva parcel·la i la dels seus veïns sempre ha estat col·locada de la mateixa manera.

pla cases Tw
El plànol elaborat per l'expert / Twitter

Malgrat això, el 2010 van decidir canviar la tanca, l'anterior, que era de fusta, estava totalment coberta per males herbes i estava podrida per la humitat. Era una reforma que havien de fer i van utilitzar ciment per a la nova separació dels habitatges.

Philip New va començar amb aquesta obra el 2010, però el procés va ser realment llarg, va durar uns dos anys i quan va acabar de reemplaçar tots els plafons de la tanca van començar els problemes. Els seus veïns li van notificar que creien que hi havia un problema amb els nous límits, encara que els New asseguren que estan col·locats de la mateixa forma que els anteriors.

La multa als New

Després de tres anys de disputes, ambdues parelles van arribar a un acord en el qual tots ells pagarien un agrimensor perquè fes uns plànols realistes de les dues cases i marqués el veritable límit, per saber si la tanca dels New incomplia la normativa.

L'expert va dictaminar que la tanca no estava col·locada al lloc que deuria, ja que havia d'estar col·locada a sobre d'un sistema de drenatge que hi ha just al costat. La solució era la de tornar a canviar tots els plafons de les tanques o fer una obra per redirigir aquest sistema de drenatge d'aigua. Philip i Denise van rebutjar l'acord.

New, ha comentat als companys de The Sun que va rebre una citació del jutjat: "Estava tranquil durant uns tres anys i després, el 2018, rebem una citació judicial per violació de domicili, danys i la declaració de la línia fronterera". També ha dit que dubta de la identitat de l'expert contractat i creu que la normativa li dona la raó a ell i a la seva parella: "Tenim la raó per la qual es va fer malament, la tanca ni tan sols pot moure's allà perquè no es pot col·locar una tanca sobre un sistema de drenatge", ha afirmat New.

El cas encara no s'ha tancat, però els New afirmen que ja han perdut 36.000 euros en advocats i altres despeses relacionades amb el conflicte, i això els ha obligat a haver de tornar a hipotecar el seu habitatge.