L'empresa Insertega Recycling es dedica a donar-li una nova vida a la roba que ja no utilitzen grans companyies com Ikea, Mango o el grup Inditex. Aquest procés té com a origen el polígon de Pocomaco a A Coruña i finalitza en el municipi barceloní de Mataró.

Aquesta companyia s'aprofita de la roba que anava a anar a l'abocador per donar-li una nova vida, convertint-la en noves peces. D'aquesta forma la inversió en la matèria primera és menor i augmenten el seu valor després d'una elaborada feina de producció.

Juan Mejide, un dels fundadors d'Insertega Recycling, comenta que són pioners en aquesta pràctica: "Som l'única empresa d'Europa que aconsegueix acabar el cercle. Lliurar una peça acabada, que és capaç de transformar el teu residu en un producte. Estem parlant de roba, però podem fer farcit de coixins, cortines per a emprovadors amb texans reciclats, bosses de vestits amb cotó reciclat... Hi ha moltes coses que es poden fer", va dir Meijde als companys de La Voz de Galicia.

Els passos a seguir

L'empresa va contactar amb Ikea per fer una prova i demostrar-li a la companyia sueca que la seva idea podia ser bona per a ambdues parts. "Els va agradar i ara venen tràilers cada setmana", compte Mejide.

A Insertega Recycling no reben únicament roba, en tenir clients de sectors molt diferents els hi arriba de tot. Quan els materials ja hi són a la seva planta el primer que fan és desfer-se del que no utilitzaran, que suposa prop de 30% de la matèria primera. Descarten el plàstic, botons, etiquetes, estampacions i el cartró.

S'han d'adaptar a les demandes del client pel qual seleccionen el producte que pot servir per satisfer-les. Per exemple, si els demanen fil negre buscaran totes les peces de roba que el tinguin per poder extreure'l i, posteriorment, vendre'l.

Explicació del procés / Colibrí Studio

La tasca d'Insertega Recycling és conjunta i l'altra empresa implicada és l'entitat catalana Colibrí, que va començar treballant com a proveïdor d'Inditex i ara col·labora per donar-li una nova vida a peces que s'anaven a llençar a les escombraries. A Mataró s'acaba de construir el teixit sol·licitat i ja està llest per ser enviat al client.

Les exigències de les empreses

Des d'Insertega Recycling s'adapten a les diferents demandes dels clients. Alguns demanen peces reciclades com Mango, Ikea sol demanar-los fill i Inditex ambdues coses. Explica Mejide com van transformar una camisa de Pull & Bear en bosses per a Zara al Japó: "A finals de mes els lliurem 60.000 bosses, el mes que ve 120.000, i a partir d'allà exponencialment cada mes 200.000".

Explica també que quan les empreses els contacten els demanen que gestionin els seus residus. Des d'Insertega Recycling els comenten que no s'encarreguen únicament d'això i que poden oferir noves peces o materials perquè es tornin a utilitzar.

L'empresa porta gairebé un any i mig activa i porten prop de mil tones treballades. A més sembla que el seu creixement serà encara més gran. Mejide explica que la seva idea és obrir una nova planta a Catalunya: "Muntarem una altra planta a Tordera per donar servei a tot el nucli tèxtil que hi ha allà: Oysho, Bershka, Lefties, entre d'altres. Volem replicar part d'aquesta planta allà, però sense perdre l'essència social".

Quin tipus de peces arriben a la planta?

Cada dia reben moltes peces perquè es tractin posteriorment. Hi ha diverses raons per les quals les companyies grans com Zara o Mango decideixin rebutjar les seves produccions i en treballar amb Insertega Recycling es poden aprofitar en lloc de perdre diners llençant-les a les escombraries.

Els principals motius pels quals les grans companyies rebutgen els seus productes són els següents: tares, que tingui algun component químic que no passi els controls, algun error en el teixit, per algun plagi, per confiscacions o per altres motius que impossibiliten la seva venda.