Víctor Escobar, de 60 anys, és un home colombià amb una dolorosa malaltia pulmonar. Ha estat una de les primeres persones catòliques de tot Amèrica Llatina en rebre l'eutanàsia malgrat no tenir una malaltia terminal.

Víctor Escobar, el primer colombià catòlic en rebre l'eutanàsia

La lluita del Víctor acabava divendres passat 7 de gener quan, després d'una llarga batalla legal i social, aconseguia que li subministressin l'eutanàsia, malgrat no ser pacient d'una malaltia terminal -la legislació de Colòmbia només considera terminals els que tenen un pronòstic de vida inferior a sis mesos.

Va morir legalment en una clínica de Cali, capital de la província colombiana de la Vall del Cauca. El motiu que li va portar a aquesta decisió va ser una malaltia pulmonar obstructiva crònica en etapa terminal, que va disminuir considerablement la qualitat de vida, així com altres problemes de salut, segons el seu advocat, Luis Giraldo.

Pacient no terminal amb malalties degeneratives

La malaltia respiratòria, segons el mateix Víctor, va ser causada pels anys que va passar treballant exposat a l'asbest, un material aïllant que ara se sap que causa càncer.

Un dels fets més sorprenents en el cas d'Escobar és que és catòlic practicant, la qual cosa l'ha fet patir una doble lluita, amb metges i clíniques, i amb tribunals i església, que s'oposa absolutament a la mort assistida en qualsevol cas, considerada com a suïcidi.

Víctor Escobar / Arxiu|Arxivament

Víctor Escobar / Arxiu

A nivell legal, Colòmbia va despenalitzar l'eutanàsia el 1997, i el juliol de 2021 un alt tribunal va ampliar aquest "dret a la mort digna" als qui no pateixen una malaltia terminal. Des d'aquesta modificació, almenys 157 persones han optat per posar fi a la seva vida d'aquesta forma, segons el govern.

Una lluita per obrir la porta als pacients com ell

També ha estat especialment mediàtic perquè ell mateix ha decidit gravar part del procés i publicar-ho en els mitjans de comunicació, convertint-se en el primer a fer-ho públic i el tercer a tot el país en rebre l'eutanàsia sense ser pacient terminal.

El seu motiu per fer-ho públic: "Vull que es conegui la meva història perquè crea un camí perquè pacients com jo, pacients amb condicions degeneratives, tinguin una porta oberta per buscar descans".

Així, poc abans de rebre la injecció, es dirigia a la càmera per celebrar haver aconseguit el seu objectiu: "Arribem a la meta... Guanyem aquesta batalla, que ara obre les portes a pacients com jo, amb malalties no terminals, sinó degeneratives, que vindran darrere de mi i que en algun moment decidiran tenir una mort digna."

"No crec que Déu em castigui per intentar deixar de patir"

Quant a la seva religió, Escobar ha mostrat una sorprenent tranquil·litat, assegurant que a Déu no li agrada veure patir la gent. "No crec que Déu em castigui per intentar deixar de patir", sentenciava.

En les últimes imatges, que també va compartir amb els mitjans, assegurava: "No estic dient adeu, només fins aviat" i se'l veia envoltat de la seva família, somrient abans de ser sedat per sempre.

Es pot destacar que a Europa els únics països en els quals s'ha legalitzat l'eutanàsia són Bèlgica, Holanda, Luxemburg i Espanya.