La Guàrdia Civil ha desmantellat a Motril, a Granada, una organització criminal que es dedicava al frau alimentari en l'àmbit internacional, en el marc de l'operació Obstteller. Aquesta trama se centrava en la venda de fruites i verdures convencionals com si fossin de producció ecològica, aprofitant-se del fet que aquests productes tenen un preu molt superior als mercats europeus. En total, s'han detingut quatre persones i investigat setze més, acusades de delictes d'estafa agreujada, falsedat documental, ús de certificats falsos, delictes contra la Hisenda Pública i la Seguretat Social, i pertinença a grup criminal, segons ha informat avui la Guàrdia Civil.
La investigació ha confirmat que els detinguts falsificaven els certificats de producció ecològica que garanteixen la traçabilitat dels aliments. Només en els últims sis mesos, aquest grup havia venut més de dos milions de quilos de fruita i verdura convencional com si fos ecològica, un producte que acabava arribant a Europa però també en centres de venda d'aquí a l'Estat, i també a Catalunya. Sabent el boom d'aquest tipus de productes, aquest ecoestafadors van muntar tota una estructura B que aconseguia fer passar per ecològics productes fets amb altres tècniques per aconseguir augmentar els beneficis sense invertir el que s'ha d'invertir per fer-ho de manera ecològica. Els darrers anys aquest tipus de productes aconsegueixen més reputació i preus més elevats al circuit comercial, estatal i internacional.
Tota una conxorxa d'ecoestafadors
Entre els detinguts es troba el propietari de l'empresa i els seus testaferros. Pel que fa als investigats, s'inclouen els operadors que subministraven els productes convencionals, així com els responsables d'empreses privades que expedien certificats falsos d'ecològic per a aquests productes. A més, comptaven amb la col·laboració de laboratoris homologats, que feien diverses anàlisis fins que els resultats eren negatius en residus fitosanitaris, requisit essencial per a la producció ecològica.
Els agents del Seprona van descobrir també que les fruites i verdures venudes provenien de parcel·les no registrades en el Sistema d'Informació de la Producció Ecològica d'Andalusia (SIPEA), incomplint la normativa. A més, aquests productes sortien dels magatzems de Motril amb documentació falsificada i sense la traçabilitat requerida. La investigació es va iniciar amb un control rutinari en una de les companyies de la zona, en el marc d'investigacions generals que es fan contra aquest tipus de frau. S'ha fet amb la col·laboració de la Junta d'Andalusia i, asseguren, és un cop dur al frau alimentari internacional, garantint una major protecció per als consumidors i el mercat de productes ecològics.