Aquesta setmana es feia viral un nou aparell que s'havia dissenyat a la Xina per masturbar els donants de semen a les clíniques de fertilitat, causant un gran enrenou a les xarxes socials. Les fecundacions artificials tenen, a més, un costat fosc, el de les inseminacions entre particulars que s'ofereixen per internet i que no passen pels controls establerts, suposant una gran quantitat de riscos mèdics. Encara que no es tracta d'un tema nou, cal tenir-ho en compte per evitar problemes en el procés d'aconseguir tenir un nadó.

Els avenços de la fecundació in vitro

El robot que recull automàticament l'esperma dels homes que vulguin donar semen en un centre mèdic s'establia per primera vegada a la ciutat de Nanjing, capital de la província de Jiangsu, a la Xina. Masturbant els donants de forma automàtica, permet retenir l'ejaculació com a mostra per a inseminacions artificials, camp en el qual es pretén utilitzar aquesta novetat per animar més persones a fer-ho i facilitar el procés.

Treballs|Feines laboratori / Europa Press

Espanya és pionera en fecundacions in vitro / Europa Press

Encara que no ha arribat aquí, Espanya és un dels països on més clíniques de fertilitat existeixen, amb més de 400 en dades de 2020. Els tractaments, que varien en funció de la dificultat a l'hora de quedar-se embarassada i del tipus de procediment que se segueixi, varien entre els 1.000 i els 20.000 euros, també tenint en compte que es poden requerir diversos intents fins a aconseguir-ho i que serà necessari un seguiment de la gestació.

Els riscos d'una inseminació il·legal

Aprofitant aquestes situacions, que de vegades no poden dur-se a terme a causa de la càrrega econòmica que suposen, hi ha homes que intenten beneficiar-se oferint la seva esperma a preus barats, sense mitjancers, o a canvi de sexe gratuït. La majoria es poden trobar per internet, on no ofereixen cap garantia ni seguretat, la qual cosa pot comportar un ampli ventall de riscos per a les persones que pretenen quedar-se embarassades.

Dona embarassada / Pxfuel

Quedar-se embarassada sense totes les garanties pot comportar riscos / Pxfuel

Algunes d'aquestes persones asseguren estar motivades per la morbositat de la situació, per simplement voler sexe o per suposat altruisme. Encara que no hi ha dades oficials sobre això, s'han pogut destapar casos d'homes que asseguren haver-ho fet en diverses ocasions, amb més o menys èxit -alguns d'ells estan disposats a mantenir relacions sexuals les vegades que faci falta per aconseguir inseminar de forma efectiva-, però no parlen dels riscos.

I és que, reduït al més mínim i traient l'altruisme i altres ornaments inservibles que utilitzen, es tracta de tenir sexe amb una persona desconeguda, sense garanties mèdiques ni ètiques que poden desencadenar multitud de problemes. Des de malalties de transmissió sexual fins a malformacions al fetus, passant per pressions durant l'embaràs, confrontacions familiars i dilemes ètics, està clar que no és la millor opció.